Zukan Helez, član SDP-a Bosne i Hercegovine pravosnažno osuđen na devet mjeseci uslovne kazne zbog lažnog iskaza

Zukan Helez, član SDP-a Bosne i Hercegovine pravosnažno je osuđen na devet mjeseci uslovne kazne zbog lažnog iskaza.

Kako je za N1 potvrdio Helez, Kantonalni sud u Novom Travniku je preinačio presudu prvostepenog suda u Bugojnu kojom je on prvobitno osuđen na šest mjeseci zatvora.

Shodno tome, uslovna kazna zatvora od devet mjeseci se neće realizovati ukoliko Helez u roku od dvije godine ne počini prekršaj.

Ističe da je ovaj slučaj nezapamćen u bh. pravosuđu jer je, prema njegovim riječima, svjedočio o manjem incidentu na parkingu za koji je učesnik dobio prekršajni nalog, a on (Helez op.a.) sudsku presudu.

“Od podizanja optužnice počinje paralelni pritisak na mene od strane HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske da dignem ruku za izmjene Ustava BiH. Dolazili su emisari, nudili mi stan u Zagrebu ili negdje drugo”, rekao je Helez dodajući da je takve ponude odbio.

Helez tvrdi da je njegova porodica trpjela pritiske te da je o svemu obavijestio kolegu iz Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damira Arnauta.

Za komentar o ovom slučaju, pitali smo i visoku zvaničnicu HDZ-a BiH Zdenku Džambas koja je samo kratko prokomentarisala “da je gospodin Helez već optužen za lažni iskaz”.

Uz osmijeh je dodala da poznaje njegov rad s obzirom na to da dolaze iz istog kantona.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.