Zukan Helez jako oštro: Nelegalni predsjednik RS-a Dodik i njegov potrčko Nešić neće BiH približiti agresorskim vrijednostima

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) reagovao je povodom izjava ministra sigurnosti Nenada Nešića (DNS) o tome da BiH nema saglasnost Republike Srpske za ulazak u NATO. Stigao je i odgovor Nešića.

“Poručujem mu da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile.

Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i poslanici i delegati iz RS-a”, kazao je Helez.

Dodaje “Što smo se usaglašavali, usaglašavali smo” te da BiH nije donijela nijednu drugu odluku koja bi bila suprotna NATO putu.

“Naša zemlja je, putem institucije BiH, učinila sve sto je do nas. Vjerujem da bi nelegalni predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov potrčko ministra Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti.

BiH će, uprkos opstrukciji političara iz RS-a biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU.

Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH”, rekao je Helez.

Stigao i odgovor Nešića

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić poručio je članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću i ministru odbrane Zukanu Helezu da je mirna disolucija najbolje rješenje za probleme koje izazivaju svojom retorikom.

Nešić je sada ponovio da nema članstva BiH u NATO bez saglasnosti Republike Srpske i srpskog naroda, jer se, kako kaže, kada je riječ o tome RS i te kako pita.

“Helez neka odgovori gdje su helikopteri koje je najavljivao i gdje su ti vojni kampovi u Republici Srpskoj koji su mu se priviđali, gdje su ti navodni dronovi samoubice i brojne Helezove gluposti”, rekao je Nešić.

Nešić je dodao da Helez, “zarad dobijanja jeftinih političkih poena, svakodnevno na prvom mjestu truje bošnjačku populaciju”.

On je prokomentarisao i Bećirovića, kazavši da se nalazi na mjestu člana Predsjedništva BiH sasvim slučajno i da nije pročitao ni Ustav BiH ni Dejtonski mirovni sporazum.

“Nije mu jasno da bez saglasnosti Republike Srpske ne može biti priče o članstvu u NATO paktu. Možda dio BiH, ali onaj dio koji predstavljaju Bećirović i Zukan, ali bez Republike Srpske.

Ove njihove izjave, potvrđuju da je mirna disolucija jedno od rješenja za političku krizu unutar BiH”, rekao je Nešić.

Inače, Bećirović je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom ustvrdio da je BiH potpuno spremna za ulazak u NATO i da je sada sve na drugoj strani – hoće li nas pozvati ili ne. Stoltenberg je pak kazao da su BiH potrebne mnoge reforme.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.