Zukan Helez oštro odbrusio “mlađahnom” Harisu Zahiragiću: “Ni vojnu obuku ti u najboljim godinama ne možeš proći”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez poručio je danas da su mu stalni napadi iz RS-a i SDA najbolji signal da dobro radi svoj posao i da ga to potiče da radi još više i snažnije. Kako je napisao, prvo ga je član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović “u lažnom i nelegitimnom izvještaju u UN-u” napala i prozvala, zatim predsjednik RS-a Milorad Dodik pa njegov zamjenik Aleksandar Goganović, predstavnici vlasti Srbije te na kraju i opozicija u Federaciji BiH, odnosno SDA.

“Naravno, svi ovi napadi imaju drugačije ciljeve i motive. Željki Cvijanović, Miloradu Dodiku, predstavnicima vlasti RS i Srbije smeta što Bosna i Hercegovina jača svakim danom u odbrambenom smislu. Naše Oružane snage su svaki dan opremljenije i sposobnije.

Svaki dan smo bliže konačnom cilju, punopravnom članstvu u NATO savezu. Napadi na mene od strane opozicije u Federaciji BiH, predstavnika SDA i raznih zahiragića su motivisani mojim uspjesima u radu koji se ogledaju, među ostalim, i u razvoju namjenske industrije u BiH.

Za vrlo kratko vrijeme smo pokazali da može drugačije, može bolje. To što oni nisu znali ili nisu radili preko 30 godina vlasti je njihov problem”, kazao je.

Kako dodaje, problem SDA je što više ne upravljaju procesima, “nisu dio tala, javna preduzeća nisu više njihova kasica.”

“Iskreno, stalni napadi i prozivanja predstavnika RS-a i Srbije, a sad i predstavnika SDA mi i prijaju, to je najbolji signal da dobro radim i tako me potiču da još više i snažnije radim.

Moj posao je da štitim suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a to što im se moje aktivnosti ne sviđaju to je njihov problem”, kazao je.

Kako dodaje, na političkoj sceni u BiH je mnogo toga postavljeno naopako.

“Zato neko ko je bio u pelenama u ratu uzima sebi za pravo da govori o mom ratnom putu. Neko ko u svojim najboljim i najljepšim godinama nije u stanju proći ni vojnu obuku, govori o odbrani države.

Prvog dana agresije na našu zemlju sam uzeo pušku, od prvog dana sam bio pripadnik Zelenih beretki, obavljao specijalne zadatke u Armiji RBiH koje nije baš svako mogao te sam na taj period izuzetno ponosan.

Niti ja, niti bilo ko iz moje porodice se nije krio u podrumima i trezorima kad je bilo najteže. U odbrani naše domovine od agresije susjednih država moj brat rahmetli je dao svoj život kao pripadnik jedne od najelitnijih jedinica Armije RBiH”.

“Po načinu na koji Zukan Helez drži pušku sumnjivo mi je i ovih njegovih evidentiranih 388 dana u Armiji RBiH, sva sreća pa se nedugo nakon pravog početka rata demobilisao i otišao da predaje geografiju u školu. Doduše, nisam siguran ni da bi Novalić mogao pravilno držati pušku, ali ne zato što ne zna, nego zato što je ostao bez prstiju kao vojnik Armije RBiH od prvog do posljednjeg dana”, kaže Zahiragić.
Ostvareni prihodi

Zatim dodaje da se prostim pretraživanjem na internet mogu pronaći javni tekstovi o svim fazama razvoja predmetne puške.

“Nikšićeva – Helezova Vlada je od 2012. do 2014. godine ostvarila prihod od 289 miliona KM od namjenske industrije, dok je Novalićeva Vlada već od 2015. do 2017. godine zabilježila prihod od 598 miliona KM, što je predstavljalo rast za 107 posto za samo dvije godine.

Još su uvjerljiviji podaci o ukupnoj neto dobiti kompanija koje se bave namjenskom industrijom, pa su tako u 2012. godini te kompanije zabilježile minus od čak 13.596.565 KM”, nastavlja Zahiragić.

U 2013. godini je manjak iznosio 4.949.678 KM, a u 2014. godini također je ostvaren gubitak od 3.252.387 KM.

Ističe da je od 2012. do 2014. godine (Nikšić-Helez) ostvaren akumulirani gubitak u iznosu od 23 miliona KM, dok je od 2015.godine do 2017. godine ostvarena dobit u iznosu od približno 85 miliona KM (Novalić).

“Do kraja Novalićevog mandata ti ukupni prihodi su prebacili milijardu KM, a u skladu sa tim je rasla i ukupna dobit. Taj proces rasta pratio je i broj novouposlenih u namjenskoj industriji, pa je tako za vrijeme Novalićeve Vlade (do 2023. godine) povećan za skoro 1.500 ljudi. Ovi brojevi svjedoče da je ipak Helez taj koji ne zna ništa o onome što piše i što govori”, tvrdi Zahiragić.

Ko je vlast

Osvrnuo se i na Helezove tvrdnje da on ne može prežaliti gubitak vlasti.

“Helez tvrdi kako ja ne mogu da prežalim gubitak vlasti, iako od kada sam preuzeo svoju prvu javnu funkciju (prije četiri godine) opozicioni sam zastupnik. Sve to vrijeme su na vlasti njegove partijski drugovi, uglavnom sa diplomama renomiranih univerziteta i visokih škola poput one sa Sokoca.

Za to vrijeme, do danas, njegovi drugovi, kao i uvijek kada su na vlasti, devastirali su sve javne oblasti i resore, od komunalne privrede do zdravstva, lično se obogatili pljačkom građana, a KS su zadužili za stotine miliona KM, što će opet neki mrski SDA-ovci morati popravljati i vraćati”, kaže Zahiragić.

Kazao je i da nije lažov, kako ga je Helez nazvao, te da ne laže ni javno, a ni privatno.

“Helez se, s druge strane, baš i ne može pohvaliti time, jer čovjek je pored svega krivično presuđen i za davanje lažnog iskaza”, navodi Zahiragić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.