Zukan Helez tvrdi da je postavio ultimatum na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Državni ministri danas su na sjednici Vijeća ministara jednoglasno usvojili Nacrt budžeta institucija za 2024. na sjednici u Mostaru. Ovo je potvrdio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez. Nakon što je Ministarstvu odbrane na čijem je čelu, budžet umanjen za oko 3,5 miliona maraka, Helez je tražio korekcije.

Helez ističe da je zadovoljan jer je usvojen ključni amandaman prema kojem “će biti otkočen uvoz donacija za Oružane snage BiH”.

-Prihvatili su dati million i 750.000 maraka na stavci PDV-a da možemo primati donacije što je za nas suštinski bitno.

Da to nisam uradio, bez obzira što nam Njemačka donira 10 miliona eura i SAD, ne bismo mogli platiti PDV, pa ni uvesti i sve bi propalo.

Kroz taj million i 750 hiljada dobili smo u budžetu novih 20 miliona maraka kroz donacije koje smo već dogovorili, a koje ne možemo uvesti jer mi moramo platiti PDV – kazao je Helez za Faktor, dodajući da je ovo bio njegov ultimatum za podršku Nacrtu budžeta.

Na ovaj način su, kaže, otkočili donacije koje dolaze izvana.

-Mi svakako za modernizaciju Oružanih snaga ne možemo dobiti ništa. Ne daju ovi iz RS-a, ali sada nam je odbreno da možemo uvoziti donacije.

Zadovoljan sam, jer bi nam u suprotnom propali transporteri i sve što sam dogovorio – poručio je Helez.

Dodao je i da je usvojen njegov amandman kojem se Predsjedništvu BiH povećava budžet za 500.000, a koji je prethodno bio smanjen za 900.000.

Promjena nema u vezi Memorijalnog centra Srebrenica kojem je budžet također smanjen. Novac je, kaže, tražen za radnika koji nije u sistematizaciji što je nazakonito.

-Također, prošle godine su nabavili automobil. Ne treba im i ove godine novi auto- pojašnjava je Helez zašto je došlo do umanjenja iznosa novca za memorijalni centar u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.