Žustra reakcija Ambasade Velike Britanije u BiH: “Jasno je da je vladajuća koalicija Republike Srpske usmjerena na podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine”

Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oglasila se na Twitteru povodom djelovanja Republike Srpske na, kako kažu, podrivanju integriteta Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda BiH i Ureda visokog predstavnika. Njihovu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Jasno je da je vladajuća koalicija Republike Srpske usmjerena na podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine.

Liderstvo Republike Srpske odvlači pažnju javnosti putem političkog teatra, umjesto da se angažuje u napornom radu usmjerenom na poboljšanju usluga i pravde za građane.

Posljednji potezi sa namjerom da se onesposobi Ustavni sud BiH ne dovode do veće zastupljenosti građana u Republici Srpskoj. Upravo suprotno.

Liderstvo Republike Srpske je namjerno pokušalo da onemogući funkcionalnost i nepristrasnost Suda, odbilo da imenuje suca iz Republike Srpske i iznova stavilo imenovane sudije pod politički pritisak.

Koraci koje je Sud preduzeo kako bi osigurao svoju funkcionalnost uprkos ovim blokadama su neophodni i direktan rezultat djelovanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Nadalje, glasanje u Narodnoj skupštini jučer da se obustavi objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje sve potpisnice da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. To glasanje nema pravnu težinu.

Pravni okvir BiH određuje da su sve odluke visokog predstavnika obavezujuće – naveli su iz Ambasade Velike Britanije”, navodi se u izjavi birtanskog ambasadora u BiH Juliana Reillyja.

Inače, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reillyem o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je ukazao da posljednji napad predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika na Ustavni sud BiH i protivustavni ultimatumi predstavljaju udar na ustavni poredak i nastavak njegovog kontinuiranog djelovanja protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

On je naglasio da se mora zaustaviti Milorad Dodik u antidejtonskom, antiustavnom i nezakonitom planu blokade Ustavnog suda BiH. Tokom razgovara dr. Bećirović je poručio da Evropska unija treba hitno uvesti sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj organiziranoj grupi zbog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Bećirović je istakao da novi potezi Milorada Dodika imaju za cilj destabilizaciju Bosne i Hercegovine i zaustavljanje njenog napretka u euroatlantskim integracijama na štetu svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Reilly je naglasio da UK ostaje posvećeno pružanju podrške vladavini prava, demokratskim procesima, sigurnosti, stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, te da će nastaviti raditi na dobrobit svih građana u našoj zemlji.

Ambasador je izrazio svoju odlučnost da nastavi dalju izgradnju prijateljskih veza između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović se zahvalio ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reillyu na podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i njegovom kontinuiranom zalaganju za produbljivanje saradnje dvije zemlje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.