Žustra reakcija iz Ambasade SAD u BiH nakon odluke visokog predstavnika: “Žalosno je što je Christian Schmidt morao intervenisati”

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH danas je saopćio da je donio odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a sada su se oglasili i iz Ambasade SAD u BiH.

Kompletne odluke su odmah objavljenje na zvaničnoj stranici OHR.

Na nove odluke Schmidta odmah je reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Oni su u svom zvaničnom saopćenju naveli kako je žalosno što je visoki predstavnik morao uopšte da interveniše.

“Neuspjeh političkih stranaka da se odazovu pozivu Visokog predstavnika od 7. aprila i postignu konsenzus i formiraju vladu u FBiH nije ostavio Visokom predstavniku drugu opciju osim da djeluje.

Žalosno je što je Visoki predstavnik morao intervenisati kako bi osigurao uspjeh osnovnog demokratskog procesa, međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH”, naveli su.

Potom su dodali:

“Pozdravljamo poziv Visokog predstavnika strankama u Federaciji BiH da u narednom razdoblju razgovaraju o ustavnoj reformi, ali Federacija BiH ne smije ostati bez vladavine u međuvremenu.

Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine.

Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama.

Pravi patriotizam ogleda se u stvaranju bolje budućnosti za sve građane”.

Podsjetimo, Schmidt je danas nametnuo nove izmjene Ustava FBiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.