Žustra reakcija iz Ambasade Velike Britanije nakon odluka Christiana Schmidta: “Svi političari i zvaničnici ne trebaju imati zablude”

Nakon što je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas saopćio da suspenduje zakone koje je NSRS nedavno donijela, a koje se odnose na odredbe koje donese visoki predstavnik i Ustavni sud BiH, reagovala je Ambasada Velike Britanije u BiH.

Iz ambasade su podržali odluke kojom se podržavaju radnje visokog predstavnika kao odgovor na nezakonite i protuustavne radnje koje su poduzele vlasti Republike Srpske.

“Ujedninjeno Kraljevstvo pozdravlja i u potpunosti podržava današnje odluke visokog predstavnika u BiH s ciljem sprječavanja stupanja na snagu ovog zakona i unaprijeđenja Krivičnog zakona BiH kako bi se relevantnim pravosudnim i institucijama za sprovedbu zakona dali načini za djelovanje na pokušaje podrivanja ustavnog poretka”, poručili su.

Istakli su da je djelovanje koje su poduzele vlasti u Republici Srpskoj jasan i besraman pokušaj ispitivanja okvira i stabilnosti ove zemlje.

“Svi političari i zvaničnici ne trebaju imati zablude, ovakvo ponašanje je nezakonito, protivustavno i neprihvatljivo”, zaključili su.

Oglasili su se i iz Ambasade SAD u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je na donošenje odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske i podržala visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon što je iskoristio bonske ovlasti.

“Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS su neustavni i namjerni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu”, poručili su.

Iz ambasade su naveli da ovaj napad na Dejton ima posljedice te da Sjedinjene Države snažno podržavaju visokog predstavnika u korišenju bonskih ovlasti za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

“Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke”, zaključili su.

Podsjećamo, Schmidt je danas poništio odluke NSRS-a i nametnuo izmjene Krivičnog zakona za kršenje ustavnog poretka države.

“Odlučio sam da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena.

Odlučio sam i da zakon NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriiji RS ne stupi na snagu”, odluka je visokog predstavnika, a sljedeće donosi u nastavku svog obraćanja:

“S obzirom da smo imali antidejtonske zakone u NSRS odlučio sam da izmjenim Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojim se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo”, objasio je Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.