Žustra reakcija iz SDP-a: “Pozivamo ambasade Rusije i Kine da poštuju domaći pravni poredak i neosporivi legitimitet visokog predstavnika”

Događaji Posljednje Vijesti

Povodom diplomatskih nota koje su Ambasade Ruske Federacije i Narodne Republike Kine uputile OHR-u, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva sve predstavnike međunarodne zajednice, uključujući dva navedena diplomatska predstavništva, da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

“Rusija i Kina su dvije nacije koje sa Bosnom i Hercegovinom sarađuju na brojnim projektima i sa kojim je naša država u proteklom periodu ostvarila značajnu ekonomsku razmjenu, kao i partnerske odnose na drugim poljima. Ove države u BiH mogu računati na stabilnog partnera u svim vidovima saradnje od zajedničkog interesa”, navode iz SDP-a.

Međutim, poručuju, ta saradnja mora biti utemeljena na uzajamnom poštivanju i poštivanju ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

“Diplomatske note u vezi sa statusom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ne doprinose učvršćivanju međusobnih odnosa. Naprotiv, osporavanje pozicije Visokog predstavnika može da destabilizuje političke prilike u zemlji. Stoga, Ambasade Kine i Rusije pozivamo da se suzdrže od iznošenja stavova koji su suprotni međunarodnom pravnom poretku, kao i pravnom poretku naše države”, stav je SDP-a.

Pozivanje na činjenicu da imenovanje Schmidta nije podržalo Vijeće sigurnosti UN-a ni na koji način nije osnova za sporenje legaliteta i legitimiteta izbora Visokog predstavnika, navode.

“Napominjemo da za navedenu praksu ne postoji pravno utemeljenje u domaćim ili međunarodnim aktima. Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje jednog od ranijih Visokih predstavnika, Christiana Schwarza Schillinga, čiji mandat nikada nije doveden u pitanje. Slažemo se da domaći dužnosnici moraju preuzeti veću odgovornost za vođenje političkih procesa u Bosni i Hercegovini. Međutim, sve dok neke od ključnih političkih pozicija u Bosni i Hercegovini i okruženju drže dužnosnici koji javno osporavaju suverenitet Bosne i Hercegovine, šire govor mržnje, zagovaraju podjele i etničku diskriminaciju, te veličaju ratne zločince, negiraju genocid i aktivno narušavaju uspostavljeni mir i stabilnost, potreba za Visokim predstavnikom postoji i njegovo djelovanje je nužno”, poručuju.

Pozivaju sve faktore međunarodnog poretka, uključujući dvije spomenute ambasade, da u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom rade i doprinose jačanju državnih institucija i kapaciteta države Bosne i Hercegovine da se, kako navode, sama izbori sa destruktivnim tendencijama i snagama u zemlji, “umjesto da se bavimo nespornom, međunarodnim sporazumom uspostavljenom pozicijom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”.

Leave your vote