Žustra reakcija SDA: “RS neće dobiti niti 1 KM više od onoga što im pripada, Milorad Dodik može zaboraviti na već isplaniranih 30 miliona KM od MMF-a”

Pročitajte saopštenje SDA.

“Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da što prije i bez odlaganja pristupe utvrđivanju kriterija i donošenju odluke na osnovu koje bi se sredstva MMF-a raspodijelila po entitetima i Distriktu Brčko”, navode iz SDA.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su saopštili da će u institucijama vlasti tražiti relevantnu raspodjelu novca koji je prije nekoliko dana stigao od MMF-a.

Kako kažu iz SDA, raspodjela će se vršiti na osnovu relevantnih parametara, kao što je naprimjer plaćanje članarine MMF-u, u kojoj Federaciji BiH učestvuje sa 2/3 novca, dok RS plaća 1/3 novca.

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ranije rekao da će RS dobiti 38% novca koji je ranije bio dogovoren za kredit od MMF-a, međutim novac koji je stigao od MMF-a nije kredit, te će iz tog razloga i njegova raspodjela biti drugačije provedena.

Iz SDA ističu da RS neće dobiti 30 miliona koje je planirao Milorad Dodik.

– Niti jedan entitet neće dobiti niti jednu KM više u odnosu na iznos koji mu pripada. Uvažavajući činjenicu da se ne radi o klasičnom finansijskom aranžmanu sa pratećim pismom namjere, predstavnici SDA u Vladi Federacije su spremni iz dijela koji pripada Federaciji dio ustupiti Distriktu Brčko, navode iz SDA.

Oni su pozvali nadležne institucije da što prije utvrde kriterij raspodjele novca.

– Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da što prije i bez odlaganja pristupe utvrđivanju kriterija i donošenju odluke na osnovu koje bi se sredstva MMF-a raspodijelila po entitetima i Distriktu Brčko, a zatim i operativno iskoristila za saniranje posljedica pandemije koronavirusa, ističu iz SDA.

S obzirom da je riječ o pomoći MMF-a, a ne kreditnom aranžmanu, raspodjela prema entitetima trebala bi se izvršiti na osnovu Memoranduma o razumijevanju iz 2016. godine, prema kojem bi 2/3 novca dobila Federacija BiH, a 1/3 RS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.