Žustre reakcije iz RS na pismo Valentina Inzka: “Sram vas bilo!”

“Sram Vas bilo Valentine Inzko”, prva je reakcija iz SNSD nakon pisma koje je visoki predstavniku poslao u NSRS. Ministar u Vladi Republike Srpske i visokopozicionirani član SNSD Srđan Rajčević tako je vrlo kratko poručio šta misli o zahtjevu Inzka.

Posebno se sa ogorčenjem u RS dočekao jedan od posljednjih pasusa u pismu u kojem se govori o “kolektivnoj odgovornosti srpskog naroda” .

“Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima Bosne i Hercegovine, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU”, stoji u pismu.

Pismo je jedanako šokiralo i vladajuće i opoziciju u RS. Inzkov stav je skandalozan smatraju i u SDS i u PDP, ali i u Ujedinjenoj Srpskoj.

Potpredsjednik NSRS iz te stranke Milan Petković kaže da je Inzko reagovao u strahu zbog poziva da sljedeće sedmice dođe u NSRS i položi račune, šta je radio 12 godina mandata.

“Ovako ultimativan zahtjev poslati, nije dobra poruka. Mislim da je zimski san OHR pri kraju, mislim da se OHR treba na kraju zime otopiti kao i snijeg, da ode u prošlost, ružnu, sramnu prošlost BIH. BiH od svog postanka nije samostalna zemlja već protektorat i ovo pismo to potvrđuje. Inzko je prepadnut pozivom da dođe pred NSRS i položi račune , uputio ovo pismo, misli da ima neka ovlaštenja koja mu pripadaju, ja smatram da mu ne pripadaju. Treba povući ovakvo pismo i neka Inzko ode u miru. Ako se već ne pozdravljamo, neka se okrene i ode i više se ne vraća”, poručio je Petković – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.