Žustro saopštenje iz Stranke za BiH: “HDZ učestvuje u destabilizaciji regiona i u Bosni i Hercegovini blokira razvoj demokratije “

Stranka za Bosnu i Hercegovinu danas je održala 6. redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj su razmatrana aktuelna politička pitanja i usvojene odluke koje su vezane za organizaciju Općih izbora u oktobru ove godine.

“Pokušaj spriječavanja održavanja izbora, blokiranjem budžeta za njihovu organizaciju od strane HDZ-a BiH, jasno ukazuje ko blokira razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini.

Pored toga što se u propalom pokušaju izmjene Izbornog zakona HDZ BiH zalagao za etnokratiju umjesto evropsku demokratiju, sada blokira i iskazivanje slobodne volje građana.

Ovim je još jednom pokazana pogubnost dugogodišnjeg prepuštanja finansijske vertikale na svim nivoima vlasti HDZ-u, što SBiH neće dozvoliti u budućnosti.

I do sada su HDZ i Dragan Čović demonstrirali kako izgleda demokratija tamo gdje oni imaju moć, održavajući jednog gradonačelnika na vlasti u Mostaru punih 12 godina bez izbora, ili blokiranjem implementacije izbora iz 2018. godine pa imamo istu vladu u entitetu Federacija BiH 8 godina.

Žalosno je da i predsjednik i Vlada Republike Hrvatske podržavaju takvu destruktivnu politiku u BiH koja destabilizuje cijeli region, a posebnu štetu nanosi odnosima dvije zemlje.

Ako se tome doda i koordiniranje svih aktivnosti HDZ-a BiH sa čovjekom sa crne liste Amerike i Velike Britanije, Miloradom Dodikom, onda je jasno da su Dodik i Čović otvoreni protivnici NATO i EU integracija, a u korist razbijanja sigurnosti Evrope i Sjeveroatlanskog saveza.

Jedini ispravan odgovor na takve aktivnosti jeste ubrzavanje procesa euroatlanskih integracija. Prioritet naše zemlje, posebno u novonastalim političkim okolnostima nakon invazije Rusije na Ukrajinu, mora biti punopravno članstvo u NATO savezu. Bez sigurnosti u Bosni i Hercegovini, neće biti ni sigurnosti Jugoistočne Evrope, a znamo ko želi destabilizaciju.

Ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO poslala bi se jasna poruka Srbiji i njenim nalogodavcima, da trajno moraju odustati od pokušaja mjenjanja granica i otimanja teritorija od drugih država. Očigledno je da Srbija zajedno sa Dodikom intezivno radi na tome, posebno nakon 2014. godine kada je i počeo rat u Ukrajini.

Zbog toga je veoma važno jačanje nezavisnog sudstva koje će biti imuno na političke utjecaje i koje će sankcionisati političke aktere u slučajevima očiglednog kršenja zakona Bosne i Hercegovine što HDZ čini opstruiranjem održavanja izbora u skladu sa zakonom i nadležnostima Centralne izborne komisije.

Pored toga, primjer ponovnog pokretanja procesa u slučaju Dobrovoljačke ulice pokazuje intenciju revizije historije i mjenjanja karaktera rata u BiH.

Presude u slučaju Dobrovoljačke, u Londonu 2010. godine i Beču 2011. godine, kao i presude iz Haga, jasno dokazuju da ne postoji ratni zločin. Ponovno pokretanje postupaka u Sudu BiH stvara dodatno nepovjerenje u nezavisnost sudskih institucija.

Na sjednici Predsjedništva stranke su donesene odluke koje se tiču pripreme dokumentacije i prijave za predstojeće izbore. U protekle dvije sedmice prikupljeno je 12 hiljada potpisa podrške za kandidaturu SBiH na predstojećim Općim izborima.

Stranka za BiH izlazi samostalno na izbore i imat će kandidate na svim nivoim”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.