Zvanična reakcija iz Hrvatske na prijetnje Milorada Dodika

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da prijetnje čelnika SNSD-a Milorada Dodika o odcjepjenju nisu ništa novo jer separatističko secesionističke tendencije unutar bh. entiteta Republika Srpska traju već godinama te ponovio da Hrvatska podržava cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i njezin put prema Europi.

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS najavio da će NSRS proglasiti neovisnost istog dana kad visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine.

Kazao je kako ima najave da će takva odluka biti donesena već u siječnju dodajući da su u RS-u već obavili pripreme za takav scenarij, odnosno za proglašenje odcjepljenja.

Također je rekao kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

“Postoje separatističko secesionističke tendencije unutar Republike Srpske koje traju već godinama.

To nije ništa novo, mi o tome pričamo zadnjih deset godina (…) , meni ovo djeluje kao sve već viđeno”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Istaknuo je, međutim, da postoje i “tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka”. “I imate koncept koji mahom zagovaraju hrvatske političke stranke koji se temelji na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda gdje su po meni Hrvati ti koji su najzainteresiraniji i najangažiraniji na europskom putu zemlje, što mi smatramo da je dobro za sva tri naroda i to ćemo podržavati”, rekao je hrvatski premijer.

Po njegovim riječima, Dodikove izjave su “ponavljanje”, iako, kako je rekao, ne treba podcjenjivati širi politički kontekst.

“Tako da u ovom trenutku, ne podcjenjujući ovaj širi kontekst – rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, izraelski odgovor i sukob koji traje, intenzitet nezakonitih migracija koji je više nego vidljiv,

širu nestabilnost koja postoji u dijelovima afričkog kontinenta – sve se to reflektira na Europu pa i ove tenzije koje smo imali na Kosovu prije tri mjeseca.

Sve su to stvari koje ne treba podcijenjivati”, rekao je Plenković.

No, Hrvatska, ponovio je, “podržava cijelu BiH da ide prema Europi, da se stabilizira, da funkcionira, da nema napetosti i sukoba”.

“To je naš cilj. To je naša politika, konzistentna”, rekao je hrvatski premijer.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.