in , ,

Advokat Ifet Feraget uoči ročišta: Ako optužnica bude potvrđena, osumnjičeni mogu ostati u pritvoru i do dvije godine

Advokat Ifet Feraget se oglasio

Advokat Ifet Feraget se oglasio.

U Sudu BiH počelo je ročište u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za osumnjičene.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je da u međuvremenu podignuta optužnica što omogućava potpuno drugačiji režim pritvora.

– Nakon što dođe do potvrđenja optužnice, pritvor može trajati i do dvije godine u zavisnosti od toga da li je u pitanju organizator ili član grupe za organizirani kriminal. Danas je samo prijedlog za produženje pritvora do potvrđivanje optužnice. Obzirom da je optužnica podnijeta Sudu BiH na potvrđivanje, a zakonski je predviđeno 15 dana, dakle za 7-8 dana očekujemo odluku suda. Očekujem da optužnica bude potvrđena zato što postoji više nego dovoljno dokaza za osnovanu sumnju. To je viši stepen izvjesnosti zasnovan na dokazima koji u ovom predmetu egzistiraju – rekao je Feraget, prenosi Avaz.

Podsjećamo, od februara su u pritvoru Zijad Mutap i Hasan Dupovac, od aprila Josip Barić, a od polovine juna Alisa Mutap Ramić i Muamer Ožegović. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula protiv ovih pet osoba koju je proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje.

Nakon što osam mjeseci nije funkcionisala Zenička obilaznica danas puštena u promet, 11 kilometara na raspolaganju putnicima

Poplave u Njemačkoj, ima poginulih, desetine su nestali, telefonske i internetske konekcije prekinute