in ,

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson na debati sa Senadom Hadžifejezovićem ohrabruje: “Pružamo podršku nezavisnom medijskom sektoru”

Učesnici debate čiji je moderator bio urednik i novinar Senad Hadžifejzović razgovarali su o temama koje opterećuju medijsku zajednicu, a svoju je poruku uputio i Eric Nelson

Američka vlada podržava nezavisne medije u BiH direktnom podrškom nezavisnom visokokvalitetnom novinarstvu, zasnovanom na činjenicama – izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson tokom online diskusije o slobodi medija u BiH #PustiPričuDaŽivi.

Diskusiju je putem Zoom platforme organizirao Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP).

Nelson je u uvodnom obraćanju naglasio važnost slobode medija i takvih programa, te posvećenost novinara u borbi protiv pritisaka koji umanjuju slobodu medija u BiH.

Vlada SAD je, kako je rekao, posvećena da pomogne, ali ta pomoć nije beskonačna i neće vječno trajati.

– Mi možemo samo pružati podršku, a odgovornost je ključnih institucija i medijskih kuća da preuzmu inicijativu da bi se garantovala sloboda medija u BiH. Čak uz našu podršku vidimo izazove s kojima se suočavaju novinari i medijske kuće u nastojanjima da objavljuju vijesti – dodao je Nelson.

U izvještaju za 2020. Reportera bez granica, po njegovim riječima, BiH je bila na 58. mjestu od 180 zemalja kada je riječ o slobodi medija, što je jedan od najslabijih rezultata u Evropi. Jasno je, dodao je Nelson, da negativna politička klima i loša ekonomska situacija utiču na cijelo društvo, pa i na slobodu medija, izražavanja i sve druge slobode.

– Cenzura, neadekvatna zaštita novinara, politički i finansijski pritisci obezvrijeđuju medijske kuće i obesrabruju ih u nastojanjima da istražuju korupciju. Neke medijske kuće naglašavaju nacionalističku retoriku što rezultira većim stepenom govora mržnje, manjim stepenom profesionalnosti i reduciranim etičkim standardima – rekao je Nelson.

Situacija će, kako je dodao, vjerovatno ostati ista ukoliko javnost zajedno sa novinarima ne izvrši pritisak na političke aktere i vladine institucije da se unaprijedi pravni okvir i da se poveća podrška nezavisnom medijskim sektoru.

Učesnici debate čiji je moderator bio urednik i novinar Senad Hadžifejzović razgovarali su o temama koje opterećuju medijsku zajednicu, kao i o prijedlozima za rješavanje nekih od izazova u osvarivanju medijskih sloboda u BiH.

Sarajevski ugostitelj Sejo Brajlović pripremio iznenađenje košarkaškim “Zmajicama”, one mu uzvratile istom mjerom!

Valentin Inzko

Valentin Inzko poručio građanima: “Brže ćete dobiti novog visokog predstavnika nego Izborni zakon”