in , ,

Američki Lockheed Martin tvrdi: Hrvatska je zainteresovana za naš nevidljivi avion F-35

Hrvatska je zainteresovana za kupovinu aviona F-35, objavio je jučer direktor Lockheed Martin, najvećeg proizvođača oružja u SAD.

Hrvatska je zainteresovana za kupovinu aviona F-35, objavio je jučer direktor Lockheed Martin, najvećeg proizvođača oružja u SAD.

Greg Ulmer, potpredsjednik Lockheedovog aeronautičkog odjela rekao je novinarima da je Hrvatska “pokazala interes” za nabavku ovih vojnih aviona, piše Reuters.

Iz hrvatske ambasade u Washingtonu su poručili da Hrvatska razmišlja o kupovini novog aviona F-16 Block 70/72, kao i o avionima drugih proizvođača koji se javili na konkurs. U svom odgovoru nisu spomenuli F-35.

Hrvatska o kupovini zrakoplova razgovara s SAD-om, Francuskom i Švedskom, navodi Reuters i piše o fijasku s pokušajem kupovine 12 polovnih aviona iz Izraela.

Za kupovinu pete generacije aviona F-35 zainteresirane su i Kanada, Finska i Švicarska, a prodaja je moguća i zemljama poput Grčke, Španije, te zemljama istočne Europe i Bliskog Istoka, rekao je Ulmer.

O kakvom avionu se radi?

Radi se o “nevidljivom” višenamjenskom jednomotornom borbenom avionu pete generacije koji je namijenjen za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve.

F-35 proizašao je iz X-35 koji je razvijan unutar programa Joint Strike Fighter, a njegov razvoj financiraju prvenstveno Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Avion je dizajniran i izrađen pod vodstvom Lockheed Martina zajedno s Northrop Grummanom i BAE Systemsom kao glavnim partnerima u projektu. Prototip je imao prvi let 2000. godine, dok je model predviđen za proizvodnju prvi puta uzletio 15. prosinca 2006.

Avion je dug nešto više od 15 metara, raspon krila mu je 10 metara, a može nositi oko osam tona oružja. Najveća udaljenost koju može prijeći je 2200 kilometara, a doseže brzinu od 1200 kilometara na sat.

Koriste ih, pored SAD-a i Velike Britanije, i Australija, Belgija, Italija, Norveška, Poljska, Japan, Saudijska Arabija, Turska, Singapur…

“Odluka o nabavci početkom godine”

Iz MORH-a su krajem prošle godine najavili kako će proces donošenja odluke na državnomm nivou početi početkom 2021., a uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, te Odluku vlade o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić prije deset dana je kazao da je objava te odluke odgođena zbog zemljotresa u Sisku i Petrinji.

”Mi još uvijek imamo naše MIG-ove kojima rok ističe 2024. godine. Duboko se nadam da ćemo do tog perioda riješiti našu situaciju što se tiče višenamjenskog borbenog aviona”, rekao je ministar odbrane Hrvatske.

Rade Šerbedžija se u suzama oprostio od Đorđa Balaševića: “Za vrijeme rata je rizikovao sve da bi rekao istinu!”

Čanak kod Hadžifejzovića zaprijetio Šešelju: “Pištolj ti, pištolj ja, pa da te vidim delijo!”