in ,

Biser dijaspore, velika humanitarka Sadija Klepo stigla iz Minhena i obradovala građane Jablanice na manifestaciji pod nazivom “Tri dana Galeba”

Trodnevni festival u Jablanici otvorila je Sadija Klepo, biser dijaspore, velika humanitarka i direktorica Dana Balkana u Minhenu.

Trodnevni festival u Jablanici otvorila je Sadija Klepo, biser dijaspore, velika humanitarka i direktorica Dana Balkana u Minhenu.

Inače, Sadija Klepo dobila je u Berlinu najveće priznanje koje se može dobiti u Njemačkoj: Bundesverdienstkreuz am Bande (Orden za zasluge), koje joj je dodijelio predsjednik države Joachim Gauck.

U obrazloženju za ovo visoko priznanje piše da je Sadija Klepo „ u ljeto 1992. godine, samo nekoliko sedmica nakon dolaska u Njemačku, započela sa humanitarnim aktivnostima. Neumorno je sakupljala novac i donacije u hrani, odjeći, obući, koje je najvećim dijelom osobno dijelila u svima krajevima ratom zahvaćene domovine i Balkana. Iz humanitarnih konvoja tokom rata nastala je humanitarna organizacija ‘Od čovjeka čovjeku’, koja je više od dva desetljeća godine angažirana u pomaganju strancima, posebno izbjeglicama u Njemačkoj.“

Diplomirana novinarka Sadija Klepo svojim je primjerom i zadržavanjem bh. državljanstva pokazala kako se može biti uspješan u Njemačkoj, a ipak se posvetiti svojoj tradiciji i njegovati svoj maternji jezik. Time je postavila nove standarde u radu sa migrantima u ovoj zemlji i pokrenula niz aktivnosti i projekata, kojima je dokazala ovu tezu. Sadija je inicirala i brojne susrete i saradnju škola u BiH i Bavarskoj, otvorila je prvu školu za mlade izbjeglice bez roditelja u Minhenu, osnovala Centar za jezike i vrtiće za majke izbjeglice.

Sada je stigla u Jablanicu gdje je Udruženje za djecu i omladinu “Galeb” bilo je organizator manifestacije pod nazivom “Tri dana Galeba”.

U sklopu manifestacije su bila tri događaja. Prvu večer koncert učenika Škole gitare, drugu večer koncert Adil Šćuk i treća večer je bila filmska večer.

“Velika nam je čast što je manifestaciju otvorila gospođa Sadija Klepo koja je organizator i idejni tvorac manifestacije Dani Balkana koja se održava u Minhenu. Galeb je gostovao dvije godine zaredom u Minhenu i imali smo čast otvoriti 14. Dane Balkana.

Sve tri večeri su bile jako posjećene i nadmašile su naša očekivanja. Ovo što je Galeb uradio je veliki iskorak na polju kulture i smatramo da smo zadali zadaću ostalim udruženjima i ljudima koji se bave kulturom u ovom gradu.

Galeb je brend kojeg gradimo godinama i odavno je prerastao sredinu iz koje potječemo. To je činjenica, a dokaz za to su pozivi za saradnju koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Mi idemo dalje i uz aktivnosti koje imamo u ovoj godini pristupamo pripremama za naredna Tri dana Galeba koje planiramo za prvi vikend augusta 2022. godine”, izjavio je Adil Šćuk, osnivač “Galeba”.

Izronio je Velež za one što ga vole: Bosanska gazela Amel Tuka itekako oduševio navijače uoči meča protiv Elfsborga na Grbavici

Je li ga imalo stid i strah? Bukte požari u Hercegovini, ali Milorad Dodik ne da saglasnost za angažovanje helikoptera