in ,

Bisera Turković i Sifet Podžić susreli se sa prvim čovjekom NATO-a, poručeno da Alijansa podržava reformske procese te da ostaje čvrst partner bh. institucijama

Ministrica Bisera Turković i ministar Sifet Podžić borave u Briselu

Ministrica Bisera Turković i ministar Sifet Podžić borave u Briselu.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković i ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr Sifet Podžić susreli su se sa generalnim sekretarom Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu Jensom Stoltenbergom.

Tokom vrlo otvorenog razgovora, razmotreno je aktuelno stanje saradnje te integracioni procesi između Bosne i Hercegovine iz NATO-a.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina, odnosno Vijeće ministara BiH treba što prije nastaviti sa procedurom usvajanja i implementacije Programa reformi kao snažnog doprinosa napretku BiH i stabilizaciji stanja u regiji Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar NATO-a je poručio kako Alijansa podržava reformske procese te ostaje čvrst partner bh. institucijama.

Ministrica Turković je istakla kako većina građana Bosne i Hercegovine podržava napredak ka članstvu u NATO, te da je taj reformski pravac zacrtan u relevantnim zakonima i strateškim dokumentima koji su usvojile institucije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je zadovoljstvo ulogom i doprinosom BiH u međunarodnim misijama NATO-a, posebno u Afganistanu.

“Nakon bilateralnog sastanka, ministri su učestvovali na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća kojim je predsjedavao generalni sekretar, koji se sa Saveznicima razgovarao o programu reformi i budućem političkom dijalogu.

Stoltenberg je poručio da su saveznici zainteresovani za učenje o provedbi Programa reformi i da se raduje konstruktivnoj i informativnoj raspravi.

Također je rekao da je NATO i dalje spreman pružiti podršku reformskim naporima Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju NATO-a.

Posvećujemo ovaj dan Mehmedaliji Maku Dizdaru: Pjesnik koji je Bosnu definirao stećcima

Vedad Ibišević još jednom pokazao da ima veliko srce i da ne zaboravlja…