in , ,

Bisera Turković jako ljuta nakon sjednice Vijeća ministara BiH: “Poduzet ćemo hitne mjere, ministri iz HDZ BiH ponovo blokirali!”

Bisera Turković ne krije ljutnju nakon sjednice Vijeća ministara BiH

Bisera Turković ne krije ljutnju nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministri iz HDZ BiH ponovo su blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije, navela je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

“Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milione maraka prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i brzih antigenskih testova”, navela je Turković.

“Podržala sam taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao moj prijedlog za koji je, također, interesu svih građana u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države. Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za Bosnu i Hercegovini i u interesu svih građana u ovom slučaju razvoja turizma”, dodala je.

Pozvala je ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubešu da “objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV”.

“Ali, inat i optrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlanskih integracija. Neka ministar Grubeša objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god, moguće ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ BiH u Vijeću ministara BiH”, navela je Turković.

VEZANI TEKST: Vijeće ministara donijelo odluku: Konačno su olakšani uslovi za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu!

Vijeće ministara donijelo odluku: Konačno su olakšani uslovi za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu!

Senad Hadžifejzović iz Novog Pazara otvoreno i bez pardona poručio: “Došao sam da Sandžak predstavim svijetu”