in ,

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić: „Pitanje granica, to je završena priča! Sigurno je da su SAD i EU protiv toga!”

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić govorio za BHT

„Pitanje granica u Jugoistočnoj Evropi je završena priča. Sigurno je da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv toga. Hrvatska je isto protiv toga i mirnim putem se to sigurno ne može dogoditi. Čvrsto podržavamo princip nepromjenjivosti granica“, govori u intervjuu „Jedan“ posebni savjetnik hrvatskog premijera za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić.

Granić ističe kako Hrvatska ne gleda Bosnu i Hercegovinu samo kao teritoriju, već da poštuje njenu suverenost i teritorijalni integritet.

„Bosna i Hercegovina je suverena, teritorijalno integrirana država, prijateljska država i naš interes je da se razvija. Naš interes je prosperitet Bosne i Hercegovine, euroatlantski put. U tome će u Hrvatskoj imati apsolutnog prijatelja uvijek“, tvrdi Granić.

Hrvatska nema ništa sa navodnim Janšinim non-paperom

Bivši hrvatski šef diplomatije i jedan od ključnih pregovarača u Dejtonu 1995. godine, danas sa funkcije savjetnika hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, tvrdi kako Hrvatska nije ništa znala o non-paperu, neoficijelnom dokumentu čije se autorstvo pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši.

„Hrvatska ne samo da nema ništa s tim, nego Hrvatska smatra da je to samo jedan spin, bez obzira ko ga je pisao. Granice se ne mogu mijenjati na ovaj način u miru. Hrvatska se borila za svoju suverenost i nezavisnost, a jedan od temelja je bio da nema promjene granica. Hrvatska čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Evropska unija jednako tako, Sjedinjene Američke Države jednako tako. Prema tome to sa Hrvatskom nema nikakve veze“, govori za BHRT Mate Granić.

Odgođena rasprava o hrvatskom non- paperu u Briselu

Granić tvrdi da drugi non-paper, koji je Hrvatska poslala u Brisel i u kome se predlažu određene promjene u BiH, prije svega promjena Izbornog zakona BiH, nije stavljen u stranu, već je pitanje procedure kada će se o njemu raspravljati.

„Postoji više država koje podržavaju hrvatski non-paper i taj put je dakle inicijativa za evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, jačanje BiH, pomoć Bosni i Hercegovini. Primarno, to su temeljni ciljevi. Taj non-paper je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio u Sarajevu i to je način kako se radi sa prijateljskim državama“.

Savjetnik hrvatskog premijera navodi kako prijedlog Hrvatske za promjenu Izbornog zakona u BiH, a koji preferira načelo etničke organizacije nije u neskladu s presudama evropskih sudova koji zagovaraju građanski koncept.

„Što se tiče Suda za ljudska prava, svi građani BiH moraju imati ista prava. Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju pravo birati svog člana Predsjedništva. On može biti Bošnjak, Hrvat, Židov, Rom, bilo što, ali ga oni imaju pravo birati. To nije u nikakvoj suprotnosti. To je temelj i to treba poštivati. Iz toga proizilaze mnoge stvari i mnogi nesporazumi“, govori Mate Granić.

Hrvatska odustala od zagovaranja federalizacije BiH?

Granić nije direktno odgovorio na pitanje da li Hrvatska odustaje od zagovaranja federalizacije BiH, budući da to u svom non-paperu ne spominje, a ranije su eurozastupnici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu promivirali upravo federalizaciju BiH.

„Hrvatska želi samo jedno, ono što je dogovoreno u Vašingtonu i Dejtonu i kasnije potpisano u Parizu da se poštuje. Da je Bosna i Hercergovina suverena, teritorijalno integrirana država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da svaki narod ima pravo birati svog, koga hoće svog predstavnika. I jednako tako da je osiguran izbor u Domu naroda. To su tzv. vitalni interesi. To je ono što Hrvatska podržava, ni više ni manje. A logično je da će se javljati razne ideje ukoliko se ne poštuju oni bazični principi“, odlučan je Granić.

U intervjuu „Jedan“ Mate Granić tvrdi kako između Hrvatske, BiH i Srbije ima mnogo otvorenih pitanja i da je potreban trajni dijalog. Interes Hrvatske je, kako tvrdi, rješavanje otvorenih pitanja sa svima, bez obzira na to što oko nekih stvari neće biti saglasnosti.

Akademik Suad Kurtćehajić “zabirerio” Miloradu Dodiku: “Rješenje za Bosnu i Hercegovinu je mirno ukidanje RS-a umjesto mirnog razdruživanja”

Licemjerna Željka Cvijanović bez imalo srama za sve što ne valja optužuje Federaciju BiH: “Ne rade ništa, nećemo da budemo zarobljeni ratnim temama”