Bruka i sramota, izjava savjetnika premijera Hrvatske Andreja Plenkovića je nenormalna: “BiH ne može biti unitarno-građanska”

Mate Granić, specijalni savetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za spoljna pitanja i bivši šef diplomatije RH, u emisiji Crvena linija kazao je kako je najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma bilo kada su Bošnjaci, u tri navrata, “izabrali Hrvatima” člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na pitanje voditeljice Marina Fratucan u kojem dijelu sporazuma je to kršenje, gost nije bio konkretan, nego je odgovorio da on dobro poznaje mirovni sporazum i da je to tako.

Granić je istakao kako se predsjednik Vlade i RH, Andrej Plenković i Zoran Milanović, ne razlikuju oko stavova o Bosni i Hercegovini.

“U Daytonu je dogovoreno da je BiH suverena država koja se ‘sastoji’ od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da svi građani imaju ista ljudska, a i građanska prava. Sve što mijenja to je kršenje sporazuma. Niko nema pravo kršiti taj sporazum koji je pretvoren u Ustav Bosne i Hercegovine. Odluke NSRS su protivne Dejtonskom sporazumu, ali jednako tako je protivno i pretvaranje Bosne i Hercegovine u unitarnu i građansku državu.

To razara Bosnu i Hercegovinu. Zaštita svakog konstitutivnog naroda – Srba, Bošnjak i Hrvata je dogovoren u Daytonu. Hrvatima su u tri navrata Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva i to je najgrublje kršenje sporazuma”, istakao je on.

Na pitanje u kojem dijelu je to kršenje Daytona, Granić je odgovorio da je bio jedan od pregovarača i da on odlično poznaje Dayton.

“To je najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma”, ponovi je Granić. “BiH ne može biti unitarno-građanska”, zaključio je na kraju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.