in ,

Christian Schwarz-Schilling kod Senada Hadžifejzovića “otvorio karte”: “Povod mog dolaska u Sarajevo je važan momenat u bh. politici”

Nekadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz Schiling jedan je od najpozvanijih kada su u pitanju potencijalne promjene u Bosni i Hercegovini.

Nekadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz Schiling jedan je od najpozvanijih kada su u pitanju potencijalne promjene u Bosni i Hercegovini.

“Dodik me 2007. dodine pitao hoću li ga sankcionisati ako organizuje referendum o nezavisnosti RS-a?! Rekao sam da hoću ako nastavi insistirati na tome! Amerikanci su mi govorili da mu dam otkaz!

Kada sam kao visoki predstavnik htio odrediti sankcije, jer je NSRS donijela odluku o izglasavanju referenduma, Amerikanci su rekli ne! Zbog Kosova i problema sa Srbijom nisu htjeli otvarati front u BiH!

Povod mog dolaska u Sarajevo je važan momenat u bh. politici, a to je promjena visokog predstavnika, odnosno predaja dužnosti Inzka Schmidtu!

Obojicu jako dobro znam, a organizovao sam i susret na kojem su se njih dvojica upoznali.

Schmidt je političar, a ne diplomata! Kao političar je osoba koja mrzi laži! Želi biti otvoren. Od 1994. se bavi BiH i zna šta se danas dešava.

Angela Merkel je poslala Schmidta u Sarajevo da pregovara s Predsjedništvom, a on me pozvao da pođem s njim! Jako dobro radimo zajedno. Historijska istina je jedino rješenje za BiH, uslov za pomirenje! Na sjednici vladinog kabineta sam rekao da neću biti u Vladi Njemačke sve dok Njemačka ne bude aktivna po pitanju rata u BiH! Stidim se što je Njemačka bila tako pasivna”, kazao je između ostalog Christian Schwarz Schiling.

Pogledajte snimak cijelog razogovora.Schillinga i Hadžifejzovića.

Pogledajte snimak: Vrlo žustra rasprava između Valentina Inzka i Senada Hadžifejzovića tokom Centralnog dnevnika

Dvije osobe poginule u tragičnoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 kod Žepča