in , ,

Da se ne zaboravi: Dan bijelih traka obilježen i u Norveškoj

Bosanskohercegovački građani u Norveškoj ove godine su obilježili Dan bijelih traka u tri norveška grada, a u manifestacijama je učestvovala i Ambasada BiH u Oslu

Bosanskohercegovački građani u Norveškoj ove godine su obilježili Dan bijelih traka u tri norveška grada, a u manifestacijama je učestvovala i Ambasada BiH u Oslu.

Savez udruženja bh. građana u Norveškoj pripremio je video sadržaj sa učešćem predstavnika bh. udruženja koji su u znamenitom Vigeland parku u Oslu upriličili scenske prikaze pijeteta prema žrtvama prijedorskog kraja.

U subotu je održana manifestacija u Stavangeru, u novim prostorijama džemata Stavanger, a centralna manifestacija upriličena je u norveškom gradu Haugesundu u organizaciji Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine 1992.-1995. Prisutni na tom skupu imali su bijeli povez na rukama dok je u pročelju sale stajao veliki plakat s imenima 102 ubijene djece s područja općine Prijedor.

Predsjednik Udruženja logoraša u Norveškoj Edin Denić prisjetio se kako je bio zlostavljan i maltretiran u Manjači, zajedno sa ostalim logorašima. Denić je također pozvao prisutne da se uključe u rad udruženja logoraša i, kako je kazao, daju doprinos širenju istine.

Imam za Zapadnu obalu Norveške Ibrahim ef. Šabić naglasio je značaj obilježavanja Dana bijelih traka, te pogubnost prešućivanja istine.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je historijski kontekst stradanja bošnjačkoj naroda, dešavanja vezano za njega u zadnjem stoljeću, kao i važnost tog udruženja za Bosance i Hercegovce koji žive u Norveškoj.

Skupu su se također obratili efendija Derviš Varešlija i glavni imam za Norvešku Senaid Kobilica, a grupa mladih izvela je recitacije i ilahije.

IZ Norveške kao i udruženje logoraša je predalo zahvalnicu ambasadoru Makareviću “za iznimnu pomoć i podršku projektima, iskazanu profesionalnost, predanost i humanost u obavljanju zadataka od suštinske važnosti za naš narod i institucije”.

Makarević je izrazio veliku zahvalnost i istakao da su on, kao ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i bh. ambasada, na raspolaganju kako udruženju logoraša, tako i svim zemljacima u Kraljevini Norveškoj.

Policijska potjera i hapšenje kod Tešnja na magistralnom putu M-4

Milorad Dodik nastavlja da i dalje ide po svom, prozvao je Vijeće za provedbu mira: “RS ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH”