in , ,

Dani Balkana u Minhenu u punom jeku: Doživite kulturu i ljude jugoistočne Evrope

Dani Balkana u Minhenu još uvijek traju, a program je sve zanimljiviji.

Dani Balkana u Minhenu još uvijek traju, a program je sve zanimljiviji.

Do 17. jula 2021. godine Dani Balkana povezuju kulture pod motom „Balkanconnection 2.0“ kroz izložbe, muziku, folklor i online dešavanja. Zbog trenutne situacije, festival se ove godine održava u hibridnom formatu, u kombinaciji virtuelnih i uživo događaja

Program Dana Balkana u julu

Umjetnički doprinos višemjesečnom festivalu dali su između ostalog i pjevač Damir Imamović, izložba studenata iz Sarajeva i predstava mladih plesača iz Beograda.

10. Jula u školi Montessori u Olympia parku počinje Balkan bazar . Dječji program počinje u 12 sati, a bazar se otvara u 14 sati. Za svakog će biti ponešto: od umjetnosti, knjiga i rukotvorina do ukusne balkanske kuhinje.

16. jula bend Stray Colors predstavlja miks Balkana, folk i indie muzike u Gasteig-u od 19 sati. Kombinacijom stilova i iskustvom od nekoliko stotina koncerata u zemlji i inostranstvu, Stray Colors su se odavno proslavili kao vrhunski live bend. (Ulaznice)

17. jula u 15 časova nastupa folklorna grupa Jelek u Haus St. Maria u Ramersdorfu. Srpski plesni klub osnovan je 2004. godine i sada ga čini ukupno 70 plesača u šest grupa.
Kompletan program Dana Balkana

„Balkanconnection 2.0“: Platforma za razmjenu o budućnosti

Zašto moto „Balkanconnection 2.0“? Radi se o stvaranju planova za budućnost, razmišljanju o tome gdje bi mogli biti za pet godina, znatiželji o tome šta slijedi – za mlade ljude u vrijeme pandemije korone ovo je sve samo ne lako. Zbog toga su razmjena i solidarnost posebno važni.

Dani Balkana 2021. godine nude platformu za mladu generaciju Balkana da zajedno promišljaju o budućnosti regiona, međunarodno se umrežavaju i podržavaju jedni druge. Kampanje na društvenim mrežama omogućavaju mladima da direktno razgovaraju, uspostavljaju kontakte i prikupljaju ideje za aktivno oblikovanje budućnosti Balkana.

I prije početka događaja 26. februara 2021. godine Dani Balkana su kroz internet takmičenje za folklorne plesne grupe dosegli preko 50 000 ljudi. Pobjednik je bio plesni ansambl rumunskog kluba Ciuleandra Bavaria iz Karlsfelda.

Vinko Puljić povodom obljetnice genocida u Srebrenici: Snažna opomena koliko zlo i mržnja mogu biti

Isak Šabanović iskreno progovorio o ljubavnom životu, otkrio i zašto nema djevojku!