in ,

Denis Zvizdić odgovorio Bakiru Izetbegoviću i otkrio da li će se kandidovati za člana Predsjedništva BIH: “Nema razloga da mu ne ispunim želju”

Denis Zvizdić nakon istupanja iz SDA govorio je za BHRT.

Denis Zvizdić nakon istupanja iz SDA govorio je za BHRT.

Nakon nedavne posjete američkih i evropskih izaslanika Bosni i Hercegovini i prilično neutemeljenih optimističnih ocjena iz njihovih krugova o razgovorima sa vladajućim strankama i opozicionim predstavnicima, očekuje se da će razgovori o reformama u našoj zemlji biti nastavljeni. U kojoj formi, niko sa sigurnošću ne može tvrditi.

Ozbiljni analitičari zaključili su kako je i ova runda razgovora, bar sa strane domaćih vladajućih struktura, vođena samo kao privid spremnosti na reforme. Bosna i Hercegovina je i dalje u procjepu stalnih otvorenih blokada i deklarativne, lažne spremnosti pojedinih političkih centara za nastavak evropskog puta.

O tim pitanjima Amir Sužanj sa BHRT-a razgovarao je u emisiji Sedmica sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem. Medijski interesantan posljednjih sedmica, posebno nakon istupanja iz Stranke demokratske akcije, prilično jasno potvrđuje nagovještaje kadidature za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Gospodine Zvizdiću, do izbora naredne godine još je daleko i rano je govoriti o nekim kadrovskim rješenjima, ali otkako ste istupili iz Stranke demokratske akcije mnogi mediji i mnogi analitičari vide vas kao izglednog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na kraju krajeva i gospodin Bakir Izetbegović je rekao da očekuje vas na nekoj drugoj strani kao protivkandidata. Koliko je to realno? Vi se još niste izjasnili o načinu nastavka vašeg političkog djelovanja, ali predviđanja su jednostavno takva.

“Hvala svima koji misle da imam kapacitete, znanja i vještine da mogu obavljati tu izuzetno značajnu funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Još je rano govoriti o nekim konačnim odlukama koje ću donijeti, ali već sam i ranije rekao da ne isključujem takvu mogućnost kandidature. Ona nije moj imperativ, ona nije razlog zbog čega sam napustio Stranku demokratske akcije. Stranku demokratske akcije sam napustio zbog neslaganja sa aktuelnom situacijom, stanjem u SDA, promjenama koje, po meni, nisu suštinske nego deklarativne, koje sigurno ne vode napretku i razvoju Stranke demokratske akcije. Dakle, više nisam htio biti saučesnik u takvim procesima, a istovremeno nisam se i dalje mogao praviti da ne vidim te negativne procese, koji značajno utiču na strukturu i kapacitet SDA. U kojem pravcu će dalje ići moj politički angažman, rekao sam da ću ostati u politici, to ćemo vidjeti. Vjerovatno će takve odluke i od strane mene biti okončane u narednih nekoliko mjeseci, ali evo, ima i onih koji me žele vidjeti eventualno kao nekog suparnika na političkoj sceni u smislu kandidature za člana Predsjedništva kao što je to rekao gospodin Izetbegović, pa onda ne vidim razloga da mu i ne ispunimo takvu želju”, kazao je Zvizdić.

Vukota Goveradica žurno uzvratio Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović: “Narodu je „prepuna kapa“ samovolje”

Jasni Đuričić ukazana velika čast u prijestolnici BiH: Bit će predsjednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala