in , ,

Denis Zvizdić oštro odgovorio Ivici Dačiću: “To je direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet BiH”

“Eklatantan primjer kako se najveći dužnosnici Srbije miješaju u unutrašnje stvari susjednih država”, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

“Maliciozna izjava predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića “da je za Srbiju dobra stvar to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS i Srbije”, predstavlja, suprotno načelima međunarodnog prava, direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i eklatantan primjer kako se najveći dužnosnici Srbije miješaju u unutrašnje stvari susjednih država”, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Po njegovim riječima, Dačić građanima BiH, kao i čitavom civiliziranom i demokratskom svijetu, po starom hegemonistickom refleksu i po uzoru na svoga učitelja i mentora koji je skončao u Hagu, ponovo šalje provokativne hegemonističke poruke agresivne Miloševićeve velikosrpske politike iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je vojno i moralno poražena, a njeni planeri i izvršioci zbog počinjenih masovnih zločina i genocida, presuđeni pred međunarodnim sudovima.

– Niko u BiH, niti u međunarodnoj zajednici, nije naivan da ne razumije da je tkz. “mirni razlaz” koji propagira Dodik samo eufemizam za nasilno otcjepljenje bh. entiteta RS iz sastava cjelovite BIH, i da je tkz. “srpski svet” samo nova sintagma za projekat velike Srbije, koji Dačić očigledno ponovo zagovara, a koji predstavlja anticivilizacijski i historijski prevaziđen koncept koji živi još samo u glavama rigidnih nacionalista i šovinista – smatra Zvizdić.

Podsjeća da je o tome jednom proročanski, i sa moralnim i ličnim dignitetom govorio Bogdan Bogdanovića, veliki arhitekta i nekadašnji gradonačelnik Beograda: ”Sve je uništeno i potrošeno. I to je rezultat srpskog nacionalizma, te nevjerovatne ludačke istrajnosti u stvaranju velike Srbije”.

“Prema tome, poruka koju bezuvjetno trebaju shvatiti i prihvatiti naše komšije je da je BiH međunarodno priznata, cjelovita, nedjeljiva, multietnička, građanska, antifašistička, demokratska evropska država i da nikada nijedan njen dio neće biti pripojen bilo kojoj drugoj državi. Za građane BiH očuvanje mira i stabilnosti ostaje imperativ, a očuvanje i zaštita suvereniteta i teritorijalni integritet nulti prioritet svih budućih aktivnosti” – naveo je Zvizdić u saopćenju za javnost.

Opšta frka u RS, Branislav Borenović “bacio rukavicu u lice” Miloradu Dodiku: “Nikakvo više kvazisrbovanje SNSD-u ne može proći”

GLASNOGOVORNICA ROZAFA KELEMENDI POTVRDILA ZA KOHU: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid