in , , ,

Dijaspora će biti oslonac oporavka Bosne i Hercegovine!

I dok je značajno umanjen broj dolazaka bh. dijaspore u domovinu zbog blokada granica, a bilježi se i smanjenje doznaka, direktno investiranje se nastavlja

Vrijeme pandemije donijelo je stagnaciju ekonomskog razvoja u cijelom svijetu, a u Bosni i Hercegovini na posebnom udaru našao se sektor turizma i ugostiteljstva. Ipak, neki pokazatelji upućuju da naša ekonomija ide postepeno prema oporavku, a u proizvodnji su se u 2020. godini pojavile i neke nove prilike za ulaganja.

Naime, pandemija je pokazala sve slabosti udaljenosti i izazova u transportu, komunikacije po pitanju servisiranja i kontrole kvalitete, tako da se BiH, kao zemlja na pragu Evropske unije, sve češće spominje kao kvalitetna alternativa.

To se najbolje prepoznaje u sektorima metaloprerade i drvoprerade, gdje prednjače investicije bh. dijaspore, njihova direktna ulaganja ili pokretanje „kompanija kćerki“ većih grupacija iz Njemačke, Švicarske, Austrije u BiH. Tako je kompanija „CNC Power“ nedavno završila novu halu u Celpakovoj industrijskoj zoni, dok je u Sanskom Mostu veliki rast doživjela proizvodnja kroz pogone, poput „CNC Tabaković“, „CNC Lab“ i „Delta Plus“. U svakom od tih slučajeva ulaganje je pokrenuto zahvaljujući trajnim vezama s evropskim tržištem i velikim partnerskim kompanijama na Zapadu.

I dok je značajno umanjen broj dolazaka bh. dijaspore u domovinu zbog blokada granica, a bilježi se i smanjenje doznaka, direktno investiranje se nastavlja. Tako su iz USAID projekta „Diaspora Invest“, koji će uskoro navršiti četiri godine postojanja, potvrdili da su kroz grant program i tehničku podršku već pomogli više od 130 kompanija širom zemlje, a da interes nije opao ni u 2020. godini. Prema njihovim istraživanjima, većina kompanija je zadržala isti broj zaposlenih kao u 2019. godini, a većina je zadržala razinu ulaganja. Neki planovi su kasnili u realizaciji, ali veći dio planiranog je ispunjen, posebno u kompanijama koje se bave proizvodnjom.

U traganju za novim rješenjima podrške domaćoj ekonomiji, niz je programa koji nude podršku oporavku privrede.Tako je Svjetska banka, u saradnji s kompanijom „Kolektiv“ i uz podršku Ambasade Švedske, nedavno pokrenula Program podrške pri zapošljavanju, koji je uključio 1.500 nezaposlenih.

Međutim, u vremenu kada će biti izazov privući strane investitore – dok se ekonomije širom svijeta oporavljaju – ključ napretka naše privrede i dalje je u privlačenju investitora iz dijaspore kao najbližih i najboljih ambasadora naše zemlje širom svijeta. Naredna decenija će biti decenija oporavka, a nova generacija dijaspore će svakako biti oslonac tog razvoja.

USAID je pokrenuo projekte podrške turizmu, koji se naslanja i na pozitivne rezultate dijasporskih ulaganja u zemlju. UNDP je, također, u okviru projekta “Dijaspora za razvoj” koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske, nastavio s realizacijom nekoliko važnih programa podrške, u saradnji s lokalnim institucijama.

Preuzeto: diasporainvest.ba

Doktorica Majda Mehmedović, Bosanka zbog koje je zastava BiH istaknuta u Švedskoj: “Krv me vuče domovini, duša zna odakle je”

Fantastičan rezultat bh. skijašice Elvedine Muzaferije na superveleslalomu u Cortini d’Ampezzo