in , ,

Diskriminacija na djelu, Sejdić odgovorio HNS-u: “Vaši stavovi su rasistički, vraćate nas u prošlo stoljeće”

Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena Presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strazburu, kazao je Sejdić.

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić komentarisao je izjave čelnika HNS-a, u kojim su mu spočitali da se pridružuje “radikalnim nacionalističkim narativima”, nakon što je kritikovao izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Sejdić se na početku “zahvalio” na savjetu HNS-a “da se otrgne iz nacionalističkih ralja“.

“Ako ranije niste primjetili moj san i htijenje je upravo to da se otrgnem iz nacionalističkih ralja. Nemam ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini zahtijevaju svoja prava, kao što nemam ništa protiv da bilo ko od građana BiH zahtijeva svoje pravo i to sam više puta u javnosti govorio i govorim”, navodi Sejdić.

Dodao je da, za razliku od HNS-a nikada nije osporio nečije izborno pravo da bira i bude biran i da je diskriminatoran način da pripadnik jednog naroda ne može glasati za pripadnika drugog naroda.

“Pitam vas za koga ću onda ja i narod kojem pripadam glasati ako bi isključivo glasali Hrvati za Hrvata, Bošnjaci za Bošnjaka, Srbi za Srbina, obzirom da vi to zahtijevate.

Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena Presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strazburu, nego se dodatno ta diskriminacija ojačava do rasističkih stavova”, kategoričan je Sejdić.

Dodao je da HNS njemu i njegovom narodu nametnuo zabranu da slobodno biraju onoga za kojeg smatraju da će u svom radu štititi prava svih državljana i građana BiH, a ne samo isključivo prava naroda kojem pripada.

“Ovakvim stavovima vi bi ste mene i narod kojem pripadam vratili u prošlo stoljeće kada je Afroamerikancima u SAD-u bilo zabranjeno da glasaju. Na svu sreću to Evropa i svijet neće nikada dozvoliti, ja vas uvjeravam u to”, zaključuje Sejdić.

Podsjećamo, Sejdić je poslao pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem kritikuje njegove nedavne izjave vezane za političko predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH.

Na to je reagirao HNS poručivši Sejdiću da staje na stranu radikalnih nacionalističkih narativa.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman žustro odgovorio Željku Komšiću: “On i dalje ne shvaća”

Uspjeh jedne od najmlađih planinarki u grupi, ona je iz Maglaja: Sara Hadžišehić osvojila najviši vrh Balkana