in ,

Dobra je Njemačka, ali Semir Eminović samo želi da se vrati kući…

Semir Eminović već godinama živi u Njemačkoj. Ima i papire, za koje bi mnogi sve dali…

Semir Eminović već godinama živi u Njemačkoj. Ima i papire, za koje bi mnogi sve dali. Ali, ne. Semir hoće nazad. U Škrijelje, tačnije selo Morane jer ima, kaže, samo jednu želju, pomoći svojoj zajednici.

Sandžak je pun svakakvih životnih priča. I ovo je jedna od njih. Selo Škrijelje na putu je prema Delimeđu. Sad kad je pao snijeg možete do putokaza. Dalje, ako ne znate put ni ne pokušavajte.

– Tamo je mnogo laške naći i posao, sve i u javnom preduzeću. Ako imaš uredne papire niko ti ne gleda jesi li Njemac, Sandžaklija, Srbin. Ovdje nije tako. Mnogo sam se toga nagledao, pričao s ljudima i imam želju da sve to prenesem ovdje. Doduše, ovdje je to mnogo teže jer od lokala pa naviše uvijek je to nešto. Prije svega potrebno je promijeniti tu lokalnu vlast. Moj babo se mnogo ne uključuje koliko ja koliko mi je stalo do ovog naroda, ovog mjesta, tu sam rođen, tu su moji roditelji, tu su živjeli moji preci, kaže Semir za sandzakpress.net.

Svjestan je, kaže, svega da su uslovi za život na najnižoj granici. Za Semira je, ipak, i to motiv za povratak kući i da se nešto mijenja.

– Vjerujem da ima ljudi s kojima se može mijenjati i da se uradi sve šta treba. Što se tiče moje djevojke, voli da sam ovdje ali je svjesna da je situacija jako teška. Dajem svoj maksimum i na društvenim mrežama i kroz razgovor s ljudima da moramo nešto mijenjati. Na nama je da uradimo šta možemo, a neka narod odluči.

Pogledajte snimak.

Srđan Puhalo u svom stilu poslao nedvosmislenu “čestitku” RS

Čudo od žene, prva u historiji: Ko je zapravo Kamala Harris nova potpredsjednica SAD