in , ,

Dragan Čović: “BiH je država koja će se raspasti. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem”

Tvrdi kako mu koncept građanske BiH u osnovi ne smeta

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović u intervjuu za portal Klix.ba odgovara na najaktuelnija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokadi Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, Izbornom zakonu i drugim temama.

Tvrdi kako mu koncept građanske biH u osnovi ne smeta.

“Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU, napominje Čović.

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Centralna izborna komisija.

CIK je nelegalan

“Za mene je CIK nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. novembra napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju.

I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi.

I onda nam se na dan izbora dešava da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača”, kaže Čović.

Poručuje da će HDZ praviti vlast sa onima sa kojima mogu postići dvotrećinsku većinu.

“Ja sam ponudio svima koji žele da imamo moderan Mostar da su dobrodošli. Mario Kordić će biti gradonačelnik, nema ko drugi biti”, ističe.

Mediji otkrivaju koji bi mogli biti prvi potezi Joe Bidena: Za države s muslimanskom većinom ukida se zabrana ulaska u SAD, vraćaju se i pariškom klimatskom sporazumu?

Semir Efendić ponovo u centru pažnje: Objavio video i tvrdi da olovka s kamerom kruži između vijećnika Četvorke