in ,

Dragan Čović i Andrej Plenković u Zagrebu razgovarali o Bosni i Hercegovini: “Zaštita prava Hrvata i postizanje legitimne zastupljenosti zajednički prioritet”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas u Zagrebu sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas u Zagrebu sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv COVID-19, proces cijepljenja te nastavak ekonomske saradnje BiH i Hrvatske.

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanja BiH prema članstvu u NATO-u. Pritom je važno osnažiti reformski proces koji jamči gospodarsku stabilnost te boljitak čitave zemlje.

Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu. Poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

Plenković je istakao je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Kazao je da je konzistentna politika Vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH. Poručio je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH.

O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsjednik Vlade razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Evropu Matthewom Palmerom.

Pobjednik Zvezda Granda Mahir Mulalić čestitao praznik: Pokazao sestru, nevjerovatna sličnost

Frka u RS ne prestaje, nastala je žučna rasprava: Nebojša Vukanović obećao čokoladu Gorici Dodik, ona njega pozvala na rakiju