in ,

Dragan Čović iz Mostara poručuje: “BiH nikada neće biti građanska na način kako to netko smišlja”

čovič očekuje da će se tokom ove, neizborne godine, izmijeniti Izborni zakon kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike u domovima naroda i Predsjedništvu BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da “BiH nikada neće biti unitarno uređena”, uz ostvarivanje dominacije brojnijih naroda, i ponovno izrazio očekivanje da će se izmijeniti Izborni zakon kako bi se zaštitila prava Hrvata.

“Bosna i Hercegovina nikad neće biti unitarna država. Neće biti ni građanska, na način kako to netko smišlja i želi provesti kroz dominaciju nad drugim“, rekao je Čović u Mostaru.

Po njegovim riječima, u BiH su prava građana ostvarena s mogućnošću biranja predstavnika kroz općinska i gradska vijeća te zastupničke domove i županijske skupštine, dok Predsjedništvo BiH i gornji, nacionalno koncipirani domovi naroda postoje kako bi se kroz njih zaštitila prava konstitutivnih naroda, piše Hina.

“Oko toga se ne pregovara“, istaknuo je Čović. Predsjednik HNS-a BiH je izrazio očekivanje da će se tokom ove, neizborne godine, izmijeniti Izborni zakon kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

“Legitimno predstavljanje i naša prava kao konstitutivnog naroda nam niko ne može i neće uskratiti u našoj domovini”, dodao je.

Po Čovićevom tumačenju, presude Europskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnoga suda BiH, mogu se provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

Čović napominje kako 17. juna ističe rok koji je dogovorio sa Bakirom Izetbegovićem.

No, do sada nije došlo do napretka u tim pregovorima, a malo optimizma daje i Međuresorna radna skupina za izmjenu Izbornog zakona, koja se na dva sastanka nije uspjela niti dogovoriti o načinu donošenju odluka unutar ovoga tijela.

Foto, Ilustracija

Tragedija na bh. cestama: Smrtno stradao državljanin Austrije porijeklom iz Cazina

Zlatko Lagumdžija jednom rečenicom iznenadio mnoge: “Šefik Džaferović je najveći ljevičar u Predsjedništvu BiH”