in ,

Enis Bešlagić za hrvatske medije o bh. političarima i privatnom životu: Očistio sam se nekih ljudi. Sada svi jasno znaju šta mislim o bolesti šovinizma i nacionalizma koja nas okružuje

Najpopularniji bh. glumac Enis Bešlagić bez dlake na jeziku razotkriva sve

Zvijezda humoristične serije ‘Blago nama’ rođena u Tešnju prije 46 godina, za magazin Gloria otkriva koja je tajna njegova braka, zašto nije ljubitelj viceva te što bi rekao svojoj djeci da se odluče baviti glumom.

Koji vam je televizijski lik karakterno najbliži?

– Svi su ti likovi negdje u meni, upijam njihove osobine i u svaki unosim dio sebe.

Zašto vam prijatelji najčešće kažu “blago tebi”?

– Zbog toga što mnogo putujem i susrećem razne ljude. Puno je ljudi, nažalost, zarobljeno u svojim strahovima i predrasudama.

Jeste li i privatno glavni zabavljač u društvu?

– Volim nasmijavati društvo, ali pazim da sve bude s mjerom, što je zapravo umjetnost. Isto tako se rado smijem tuđim šalama, kad je netko spontan i zanimljivo prepričava događaje. Nisam baš ljubitelj viceva.

Što ste najvrijednije naučili u 2020.?

– Da se moramo vratiti osnovnim stvarima, da trebamo gledati u zemlju, a ne u nebo. Svi smo počeli stremiti visinama, a zaboravili smo osnovne stvari. Rekao bih da je 2020. bila civilizacijski izazov.

Što vam je prva asocijacija na rodni Tešanj?

– Razigrano i bezbrižno djetinjstvo te prva prijateljstva. Mislim da je odrastanje u manjim sredinama za djecu bolje, a za roditelje lakše. Nas majke i očevi nisu morali čekati pred školom.

Jeste li požalili zbog svog nedavnog komentara na Facebooku u kojem ste kritikovali aktuelnu politiku u BiH?

– Dapače, samo sam se očistio od nekih ljudi. Sada svi jasno znaju šta mislim o bolesti šovinizma i nacionalizma koja nas okružuje. Želio sam ukazati da svi veliki nacionalisti imaju mnogo veće interese od onih za koje se kao zalažu.

Koji je vaš najveći strah?

– Strah me za budućnost djece, kako će se oni snaći u ovim vremenima koja dolaze.

Kad ste zadnji put poželjeli baviti se nekim drugim poslom?

– Nikada se nisam htio baviti nečim drugim, premda mi se gluma dogodila spontano.

Šta je najljepša strana dugog braka?

– Supruga i ja poznajemo se cijeli život, prije nego što smo se zaljubili bili smo najbolji prijatelji. Za uspješan brak bitno je da supružnici međusobno puno komuniciraju.

Zbog kojih vas obaveza supruga Sabina najčešće traži pomoć?

– Oko razvoženja djece na sportske i ostale izvanškolske aktivnosti. Što se tiče kućanskih poslova, ne čekam njene upute. Nije mi problem usisati ili skuhati ručak.

Šta ćete savjetovati kćeri Asji i sinu Maku ako požele krenuti vašim stopama?

– Lično bih volio da probaju pronaći mirnije zanimanje. Baviti se kulturom u nekulturnim vremenima vrlo je stresno. Pretvara se u nešto što je mnogima samo hobi.

Ima li neko u vašoj blizini koga biste rado vidjeli u showu “Superpar”, čiji ste voditelj?

– Dosta svojih prijatelja bih volio vidjeti u showu. “Superpar” je čista zabava – to nije igra u kojoj se treba gaziti druge za pobjedu, nego prilika za naučiti nešto i razvijati odnose.

Kako najradije punite baterije otkako je počela korona?

– Bavim se ribolovom. To mi pričinjava zadovoljstvo i opušta me. Često boravim na Korčuli gdje imam svoje ribarsko društvo.

Zbog čega su kasne četrdesete najbolje godine za muškarca?

– To tek trebam vidjeti. Meni se nekako čini da su tridesete te koje donose posebnu energiju.

Podržavate li napore hrvatskih ugostitelja da im se odobri ponovno otvaranje kafića i restorana?

– Podržavam slobodu. U Sarajevu objekti rade normalno i ne vidim neku veliku razliku u broju zaraženih. Nekad možda to što ste dio Evrope ima i svoje mane jer se morate ponašati onako kako Evropa to očekuje. Podržavam da ljudi rade, nema mi baš logike da se na otvorenom pije kafa, a da se kafići ne otvore.

Poruka Ifeta Ferageta nakon pisma dr. Kemala Dizdarevića: “Uvaženi doktore, hvala Vam što ste čovjek”

Baralija i Ćavar se oglasile se nakon što je za novog gradonačelnika Mostara izabran HDZ-ov Kordić: Pokušale smo u Mostaru spasiti ideju građanske BiH