in , ,

Erduan Kafedžić šokirao: Tvrdi da lažne diplome ima oko 30 uposlenika javnog sektora u KS

Erduan Kafedžić je pojasnio metodologiju kojom rade u otkrivanju lažnih diploma

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo do sada je provjerio blizu pet hiljada diploma uposlenika javnog sektora u KS od ukupno 27 hiljada. Do sada je otkriveno 30-ak lažnih diploma. Erduan Kafedžić, šef Ureda, kazao je za N1 kako očekuje da će taj broj rasti.

Kafedžić kaže da je do sada utvrđeno tridesetak lažnih diploma.

“Proces je sada u nadležnosti tužilaštva. Ne mogu ti ljudi ostati bez posla dok se na završi taj krivični postupak. U toku su istrage”, pojasnio je i dodao:

“Upravo sam jučer dobio sa terena informaciju da smo vjerovatno otkrili još 17 novih diploma. Broj diploma raste i biće provjerene sve diplome u javnom sektoru KS.”

Lažne diplome uoči konkursa
Gostujući u Novom danu, Erduan Kafedžić pojasnio je metodologiju kojom rade u otkrivanju lažnih diploma.

“U početku smo krenuli da provjeravamo diplome za lica koja su neposredno pred konkurse stekla diplomu i to se pokazalo kao dobar metodološki parametar. Utvrdili smo da je veliki broj osoba koja su završila neposredno pred konkurs imaju krivotvorene diplome”, kazao je.

Navodi da su tokom provjere nailazili i na otpor institucija.

“Jedna institucija gdje smo trebali da vršimo provjeru diploma za njihove uposlenike se obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka da zaustave taj proces. Mi smo bili jako uporni i imali smo snažne argumente i naravno da samo nastavili s tim procesom. Bilo je situacija da su institucije kod kojih smo tražili da nam dostave podatke o diplomama su se branile da je to proces, da se to plaća”, pojasnio je, kazavši da su mnogi odustali od te barijere.

“Ovdje se radi o visokom javnom interesu. Nešto što jako kompromitira javni sektor cijele države”, istakao je Kafedžić.

Cristiano Ronaldo otvara spektakularan hotel u Madridu, pogledajte luksuz vrijedan 13 miliona eura

Žestok okršaj Vukanovića i Kovačevića u studiju: Pogledajte kako se Dodikov glasnogovornik “ponašao”