Američki ambasador Eric Nelson vrlo direktno upozorava: “BiH zaostaje za komšijama u borbi protiv korupcije koja je rak za demokratiju”

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetetom Kantona Sarajevo organizirao je danas konferenciju za medije na temu “Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u KS”.

Konferenciju je otvorio Erduan Kafedžić, šef Ureda.

– Sama ideja za realizaciju ovog materijala javila se još prošle godine jer je evidentirana povećana prijava od strane građana. Našu ideju podržala je ambasada SAD-a – istakao je Kafedžić.

I ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini Eric Nelson se obratio.

– Drago mi je istaknuti i da je međunarodna zajednica pružila podršku. Korupcija je rak za demokratiju. Hirurgijom često se uklanjaju tumori, u BiH ne vidimo te hirurge koji su spremni da ovo otklone. Dakle, treba nam transparentnost da se ovaj problem što više udalji i da se na njega skrene pažnja – istaknuo je Nelson na samom početku.

Između ostalog, on je kazao kako je ovaj ured vrlo ozbiljan akter u borbi protiv korupcije.

– Previše lidera ignoriše ovaj problem. Odljev mozgova ozbiljno ugrožava razvoj BiH. Slabo primjenjivanje zakona ugrožava prosperitet. BiH zaostaje za komšija u borbi za korupciju. Ured je tu ne samo da otkrije korupcije nego da građanima pokaže kako može korupcija da utiče na njihove živote”, kazao je Nelson.

On je kazao kako su građani stalno pod pritiskom i prijetnjom te da je zadovoljan što rad Ureda za borbu protiv korupcije i njihove metode usvajaju i druge vlade.

– Brčko distrikt je usvojio, a potajno se nadamo uskoro i Tuzlanski kanton. U ZDK smo morali da suspendiramo zbog njihove neozbiljnosti. Radar programom de mora iskorijeniti korupcija. Zahvaljujemo se Uredu za borbu protiv tog kancera. Neki u BiH bi željeli da vi ne uspijete ali bi mnogi građani to htjeli. Ovo će biti inspiracija građanima da se ova borba može uspješno okočati – kazao je Nelson.

Šef Delegacije EU i specijalni izaslanik EU u BiH, amabasador Johann Sattler, kazao je kako je transparentnost je veoma bitno oružje u borbi protiv korupcije, te da gdje ima korupcije tu ima i žrtava.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field najavio je nastavak saradnje.

– Korupcija je pošast u BiH, onemogućuje napredak i tjera investitore. Rezultati koji su ovdje predstavljeni su rezultat napornog rada. Uprkos unosnim zaradama koruptivnih aktivnosti uvjeren sam da će ovi rezultati pokazati da se kriminal ne isplati. Ovo nije kraj, ovo je samo početak jednog dugotrajnog procesa – rekao je Field – prenio je Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.