Britanski ambasador Matthew Field zbog BiH poslao emotivnu poruku: “Sa tugom se opraštam sa zemljom koja nam je zadnjih godina bila dom”

Britanski ministar za Evropu i Sjevernu Ameriku pri Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly, u pratnji odlazećeg ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matta Fielda, posjetio je danas Univerzitet u Zenici gdje je u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta UNZE-a održao predavanje i razgovarao sa studentima.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako su istakli, veoma cijeni glas i ulogu mladih u društvu pa su nakon uvodnog obraćanja ministra Cleverlya dali priliku studentima da komentarišu njegovo izlaganje i podijele svoje nade, ideje i probleme.

-Zadovoljstvo nam je što je ministar Cleverly u posjeti BiH, a posebno što je došao u Zenicu. Razgovarao je s mladima, a posjetit će i Ragbi klub Čelik.

Sastat će se i s predstavnicima najveće britanske investicije u BiH, locirane na ovom kantonu. Ova je posjeta jedna od niza važnih posjeta kojima Ujedinjeno Kraljevstvo potvrđuje svoju predanost BiH i njenom prosperitetu – istakao je ambasador Field.

Napomenuo je kako je ovo njegov zadnji radni dan na funkciji ambasadora Velike Britanije u BiH, ali da se planira i u budućnosti vraćati.

-Sa tugom se opraštam sa zemljom koja nam je zadnjih godina bila dom, ali znam da ćemo često dolaziti kao turisti i posjećivati ovdje naše prijatelje – rekao je Field, kojeg će na dužnosti u Ambasadi Velike Britanije za BiH u Sarajevu zamijeniti Julian Reilly.

Rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković izrazio je zadovoljstvo zbog posjete visoke delegacije važne i prijateljske zemlje BiH, s čijom ambasadom zenički univerzitet ima dugogodišnju uspješnu saradnju, kao i s nekim univerzitetima iz Velike Britanije – prenosi Fena.

-Cilj ove posjete jeste da visoka delegacija Velike Britanije uspostavi komunikaciju sa našim studentima o svim problemima i izazovima koji danas opterećuju naše društvo.

Velika se pažnja posvećuje mladim ljudima pa je ovo bila prilika da naši studenti, u jednom otvorenom dijalogu, postave određena pitanja o događajima koji se trenutno dešavaju u svijetu – kazao je Duraković.

Posjeta Ragbi klubu Čelik, s kojim je ambasador Field tokom svog boravka u našoj zemlji dobro sarađivao te nerijetko trenirao i igrao neke utakmice humanitarnog karaktera, bit će njegova posljednja aktivnost u ulozi ambasadora u BiH.

Čelik je bio jedan od najtrofejnijih klubova u bivšoj Jugoslaviji, a nakon rata je, u sezoni 2014/2015., osvojio i Regionalnu ligu, savladavši u finalu splitsku Nadu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.