Ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field nakon anticivilizacijske odluke u Prijedoru: “Obaveza je svih omogućiti da se dostojanstveno obilježi ovaj dan”

Vlasti Prijedora donijele su anticivilizacijsku odluku, te zabranile održavanje mirne šetnje povodom Dana bijelih traka koji se obilježava danas, 31. maja, potvrdili su iz Udruženja “Jer me se tiče”.

Ta simbolična mirna protestna šetnja organizira se već godinama u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

Predstavnici ovog udruženja kazali su da ih je jučer ujutro iznenadilo Rješenje koje im je uputio načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, da se zabranjuje mirna šetnja, a dozvoljava samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice, i to u ograničenom vremenu od 12:00 do 13:00 sati.

Indikativno je, tvrde, da su tu naredbu uručili dan prije održavanja Dana bijelih traka i tako “organizatore doveli u nepovoljan i ničim izazvan položaj”.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field oglasio se ovim povodom.

“Danas je Dan bijelih traka – sjećanje na žrtve Prijedora. Sjećanje je važno za preživjele zločina, za porodice žrtava i za buduće generacije. Obaveza je svih omogućiti da se dostojanstveno obilježi ovaj dan“, napisao je ambasador Matt Field.

Podsjetimo, u obrazloženju prijedorske policije je, između ostalog, navedeno da je za današnji dan prijavljeno više skupova i da bi dozvoljavanje svih tih okupljanja “došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja”.

Naime, sredinom mjeseca Policijska uprava Prijedor dobila je zvaničan zahtjev za održavanje javne proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije Pink Željka Mitrovića (!?) na dan kada se u tom gradu obilježava sjećanje na ubijene tokom agresije.

Jasno je da je riječ o sramnoj provokaciji, jer ni Orban ni Mitrović nemaju nikakve veze sa tim gradom u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.