Besana noć je pred građanima, sitacija nije dobra, poplavljene ceste, voda ušla u objekte: Sve ekipe su na terenu u Prijedoru

U Prijedoru je usljed obilnih padavina i ogromne količine vode koju nisu mogli da prime kolektori i kanalizacione mreže oštećen veliki broj objekata, puteva i mostova, izjavio je večeras gradonačelnik Slobodan Javor.

Javor je rekao novinarima da kiša od sinoć neprekidno pada i da je, prema informacija koje trenutno ima, voda ugrozila mnogo stambenih i pomoćnih objekata te došla i u centar grada.

“Mnoge zgrade, odnosno podrumi zgrada u centru su poplavljeni i tu smo pomoću pumpi ispumpali veći dio vode.

To je slučaj sa Domom penzionera, a i pojedine ustanove i preduzeća su poplavljeni.

Svi smo na terenu i činimo sve što je u našoj moći da spasimo što više objekata”, istakao je Javor.

On je za sutra ili u ponedjeljak, dok se poplava povuče, najavio formiranje više komisija koje će analizirati situaciju na terenu i štetu na objektima.

“Vodostaj rijeka Sane i Gomjenice je takav da još uvijek mogu da prime određenu količinu vode, a ono što je najveći problem je rijeka Miloševica, jer je zbog njenog izlivanja došlo do problema u naselju Topolik”, rekao je Javor.

On je naglasio da je grad uradio jedan dio posla kada je u pitanju čišćenje i uređenje njenog korita u dužini od 1,6 kilometara što, kako je rekao, čini se nije bilo dovoljno, ali je uticalo da spriječi izlivanje vode u jutarnjim časovima.

“Prije nekoliko trenutaka sam se čuo da direktorom preduzeća “Vode RS” koji mi je saopštio da je završena sva procedura sa Evropskom investicionom bankom u vezi sa čišćenjem korita rijeke Miloševice, što znači da je izabran nadzorni organ i da će za dvadesetak dana biti potpisan ugovor, nakon čega će preduzeće koje je dobilo posao ući u radove”, rekao je Javor.

“Pred nama je još jedna besana noć i ići ćemo svuda gdje možemo pomoći da spriječimo veću štetu”, poručio je Javor.

Zbog neočišćenih odvodnih kanala, a uslijed velikih količina padavina koje nas prate u zadnja dva-tri dana, dio mještana Dragočaja bi mogao ponovo provesti noć na nogama, navode iz ove banjalučke mjesne zajednice.

Identična situacija je, kao ističu, sugrađane zadesila i novembru prošle godine kada su na lice mjesta dolazili svi mogući nadležni, počev od pripadnika civilne zaštite, te nadležnih i stručnjaka iz Gradske uprave, inspekcije i drugi.

“Svi su oni obećali isto, da će očistiti problematični kanal koji je dugačak svega 100 metara kao i sve druge kanale na nivou MZ koji su u nadležnosti grada, a ugrožavaju domaćinstva i objekte. Od tog dana do danas prošlo je više od godinu dana, a kanali su u još gorem stanju”, objavljeno je na Facebook stranici MZ Dragočaj.

Savjet MZ se, navode oni, obraćao, dva puta za sedam mjeseci nadležnom odjeljenju, sa zahtjevom da se očiste kritični odvodni kanali, prvi put 29. marta a zatim i 13. septembra.

“Čak ni odgovor od strane odjeljenja još nije došao na adresu Savjeta, a po zakonu su bili dužni da odgovore u roku od 60 dana nakon protokolisanja zahtjeva”, ističu iz MZ. Dragočaj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.