Baronesa Arminka Helić iz Velike Britanije: “Godišnjica početka etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u gradu Prijedoru…”

Arminka Helić, zastupnica Doma lordova Parlamenta Velike Britanije, podsjetila je na Dan bijelih traka koji se danas obilježava u Prijedoru.

Helić je na Twitteru navela da je danas “godišnjica početka etničkog čišćenja”.

“Bijele trake – godišnjica početka etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u gradu Prijedor. Tadašnje vlasti su naredile svim nesrbima da svoje kuće obilježe bijelim zastavama i da nose bijele trake na rukama kada izlaze iz kuće”, navedeno je u objavi Helić.

Podsjetimo, načelnik Policijske uprave Prijedor zabranio je mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka koji se obilježava danas. Ovu informaciju jučer su saopćili i iz udrženja “Jer me se tiče”.

Određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor u BiH koja se sada nalazi u začaranom krugu. Za ovakvo stanje krivi su politički lideri koji koriste ovo stanje za ostvarivanje vlastitih ciljeva, dok Mađarska daje podršku “korumpiranom lideru Miloradu Dodiku koji zloupotrebljava moć u RS”.

Ovo su neki od zaključaka nedavne rasprave koja je održana u Komitetu za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Baronesa Arminka Helić upozorila je tada kako “određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor” te da se na isti način “nastoji ostvariti nezavisnost od BiH, odnosno dodatni konfederalni sporazum sa Srbijom”. Istakla je kako smatra da su “domaći političari pokretači krize u BiH”.

“Dodik želi djelovati bez ikakvih posljedica po autokratsku vladavinu”

Govoreći u uplitanjima “stranih elemenata”, baronesa Helić je kazala kako je BiH pod pritiskom regiona i da se upliću susjedne zemlje.

“U proteklih 10 godina BiH je postala interesantna tema za zemlje poput Kine, a naročito Rusije. Godine 2014. ministar Lavrov je bio u posjeti regionu, Srbiji ponajviše, sedam puta.

I predsjednik Putin i premijer su imali još tri posjete Srbiji, a BiH je postala tema od interesa jer se lako može držati u ovoj zoni sumraka i nestabilnosti. Ali, sve to može i dalje da se pogorša, može se lako igrati s ovom zemljom.

Dvije zemlje koje su u regionu, naročito Srbija, pokazale interese za BiH, je dovelo do interesantnih nivoa (ne)sigurnosti u Banjaluci i manjem entitetu RS jer oni podržavaju secesiju kao političko sredstvo.

Kada govorimo o širem regionu, imamo Rusiju koja daje sredstva da prijeti BiH, koja ometa proces euroatlantskih integracija, a ambasadori kažu da Rusija smatra BiH bližom NATO i to može biti prijetnja.

Ono što je iznenađenje, to je sad Mađarska koja je postala partner u ovoj destabilizaciji BiH jer podržavaju secesioniste isto kao Slovenija i neki dijelovi Hrvatske”, kazala je tada Helić.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.