Iz OHR-a su uputili veoma konkretne i direktne poruke vlastima entiteta RS, ali i za policiju u gradu Prijedoru: “Pravo na slobodu mirnog okupljanja je osnovno pravo u demokratskom društvu”

Nakon što je jučer načelnik prijedorske policije zabranio tradicionalnu šetnju u Prijedoru, danas se oglasio se i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

U odgovoru na upit su poručili da porodice žrtava itekako imaju pravo da se sjećaju svojih najmilijih.

„To je neophodan preduslov za jačanje odnosa i izgradnju povjerenja. Zabrana ovog događaja od strane policije je nerazumna, oni nisu ispunili obavezu da služe svojoj zajednici.

Pravo na slobodu mirnog okupljanja je osnovno pravo u demokratskom društvu. Vlasti Republike Srpske imaju obavezu da omoguće ostvarivanje tog prava i kreiraju uslove za održavanje takvih skupova”, kazali su iz OHR-a za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, u Prijedoru je jučer obilježen Dan bijelih traka, a uprkos zabrani građani su pojedinačno šetnjom, s bijelom trakom oko ruke i ružom u ruci prošli ulicama grada, odajući tako počast 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece.

Do sada je doneseno više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora.

Pojedini zločinci su osuđeni i po dva i čak tri puta. Također, procesi na Sudu BiH se vode za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.