Iz OHR-a i EU se oglasili nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, jasne poruke su upućene!

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda sa ciljem uvažavanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Odluka o donošenju Rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice.

„Rezoluciju treba posmatrati kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni. Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici.

Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske.

Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Visoki predstavnik poziva sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini da udruže snage u nastojanju da se izgradi povjerenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine kao dijela evropske porodice.

Peter Stano, glasnogovornik Evropske unije, govorio je o jučerašnjem usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini, ali i o nastavku secesionističkih prijetnji predsjednika RS Milorada Dodika.

Prilikom glasanja za Rezoluciju, samo jedna od zemalja Evropske unije je bila protiv – Mađarska.

“Kada je riječ o glasanju u UN, mogu samo ponoviti da Evropska unija kao takva nije članica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Dakle, nije na nama da komentarišemo rezolucije koje su tamo izglasale države članice Ujedinjenih nacija.

Kad je riječ o rezoluciji, to je bila rezolucija, koliko sam shvatio, o određivanju 11. jula kao dana međunarodnog sjećanja na genocid u Srebrenici. Evropska unija ima stav o genocidu u Srebrenici”, rekao je.

Naglasio je da je stav EU vrlo jasan i ponovljen mnogo puta, te sadržan u relevantnim zaključcima vijeća.

“Evropska unija je jasna, vrlo jasna u vezi s tim svake godine da odbijamo bilo kakvo poricanje ili relativizaciju onoga što se dogodilo u Srebrenici. Odbacujemo i osuđujemo svaku vrstu dovođenja u sumnju činjenice da se genocid dogodio u Srebrenici.

To je činjenica koju su utvrdili međunarodni sudovi i Evropska unija ne prihvata sve aktivnosti koje imaju za cilj omalovažavanje, relativiziranje ili negiranje.

Ali, ponavljam, juče se glasalo o konkretnoj rezoluciji koja se bavi određivanjem datuma kao međunarodnog datuma sjećanja na genocid u Srebrenici, o čemu su države članice Evropske unije glasale na osnovu svoje nacionalne odluke. Ali stav EU o genocidu u Srebrenici se nije promijenio”, naglasio je.

Potom se osvrnuo i na prijetnje Milorada Dodika, podsjetivši da su u zaključcima Evropskog vijeća države članice ponovile nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Ono što su države članice Evropske unije rekle je i da je Evropska unija zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u Republici Srpskoj koje su u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje.

Države članice su naglasile da je potrebno poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, naveo je.

ČITAJTE I OVO: Državni delegat Zlatko Miletić nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici: “Dragi moji, molim vas…”

ČITAJTE I OVO: Kakve poruke iz Nizozemske nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Pervan: “Historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu!”

Zaključio je kako će secesionističke ideje ili akcije u tom pogledu samo više izolovati njihove aktere nego što su već izolovani, donijeće još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.