Kakve poruke iz Nizozemske nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Pervan: “Historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu!”

Alden Pervan, Sarajlija s adresom u Nizozemskoj, magistar je međunarodnog i evropskog prava i upravi je pokreta “Snaga domovine” koji spaja bh. dijasporu širom svijeta, a ekskluzivno za portal Bhdijaspora.net prokomentarisao je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Pervan naglašava da je tužno bilo gledati posljednih dana kako su mračne sile, očigledno nesposobne da se distanciraju od počinjenih zvjerstava i genocida, mobilizirale sve svoje napore da obezvrijede genocid i nastavljaju poricati.

U nastavku pročitajte poruke magistra međunarodnog i evropskog prava iz pokreta “Snaga domovine”.

“Historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu! Prije svega, želio bih izraziti zadovoljstvo zbog usvajanja Rezolucije u znak sjećanja na genocid u Srebrenici i na širem području Srebrenice. Istina je trijumfovala! Osim toga, želio bih izraziti komplimente bosanskoj delegaciji, koja je podnijela dug i iscrpljujući put sa historijskim rezultatom za našu državu.

Na ovaj način žrtve genocida u Srebrenici i svi preživjeli Srebreničani dobijaju minimalno, ali ispravno priznanje zločina koji su doživjeli. Ujedinjene nacije kao internacionalna organizacija koja je imala odgovornost da zaštiti Srebrenicu kao “Zaštićenu zonu UN-a”, a to nije uspjela da učini 1993-1995, na ovaj način je smogla snage da preduzme važan internacionalni pravni i moralni korak u kontekstu priznavanja i buduće kulture sijećanja na genocid.

S druge strane, duboko je bilo razočaravajuće i tužno u posljednjih nekoliko sedmica gledati kako su mračne sile, očigledno nesposobne da se distanciraju od počinjenih zvjerstava i genocida, mobilizirale sve svoje napore da obezvrijede genocid i nastavljaju poricati.

Najviše razočaravajuće je što je korišten pristup “kolektivnosti”, što je dovelo do toga da se toliko dobrih ljudi koji apsolutno ne zaslužuju ovu etiketu uvuku u politiku negiranja od strane susjednog režima i njegovih satelita u Bosni i Hercegovini.

Međutim, većina civiliziranog svijeta pokazala je da ima svijest i snagu da istini o genocidu u Srebrenici da mjesto koje zaslužuje.

Matematičke manipulacije:

Evidentno je da je većina civiliziranog svijeta podržala istinu i ovu Rezoluciju. Oni koji se i dalje drže tradicije poricanja manipulativno će ukazivati na broj suzdržanih glasova. To će očigledno biti očajna manipulacija istine.

Ne želim ulaziti u to ko je bio protiv i ko suzdržan, jer to je dio običaja unutar kompleksne internacionalne organizacije kakve su Ujedinjene nacije. Tako da u tom pogledu ne treba previše pažnje pridavati takvoj argumentaciji. Najvažniji je konačan rezultat glasanja.

Želim da istaknem da ova rezolucija ima za cilj promoviranje kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. od izuzetne je važnosti naglasiti da nema genocidnih naroda i etničkih grupa i da kolektivna odgovornost ne dolazi u obzir.

Stoga želim izraziti nadu da će ova rezolucija ubrzati katarzu među onima koji još uvijek negiraju genocid i da će ubrzati proces pomirenja.

Po mom mišljenju, ovo pomirenje treba da se odvija na četiri nivoa: na nivou ravnopravnih internacionalno priznatih i suverenih država, na nivou ravnopravnih nacija, na nivou etničkih grupa unutar tih nacija i na nivou ravnopravnih verskih zajednica.

ČITAJTE I OVO: Denis Bećirović nakon što je UN usvojio Rezoluciju o genocidu o Srebrenici: “Za Vučića imam poruku”

ČITAJTE I OVO: Državni delegat Zlatko Miletić nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici: “Dragi moji, molim vas…”

Na ovaj način, pomirenje će biti potpuno inkluzivno i trebalo bi pomoći svima da zajedno koračamo na putu ka boljim odnosima u našem zajedničkom regionu i na putu ka Evropskoj uniji koja ce nam itekakako pomoći da iz raznih perspektiva skupa živimo i dijelujemo na ujedinjenom ekonomskom prostoru bez internih granica”, naveo je Pervan ekskluzivno za Bhdijaspora.net.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.