Čović o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u UN-u: “Otvorili smo pitanje nefunkcioniranja Bosne i Hercegovine”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović komentarišući usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, kazao je da ne da se ništa novo za Bosnu i Hercegovinu nije dogodilo. Upitan je li donošenje ove rezolucije način dolaženja do pomirenja, kao što su neki njeni zagovornici govorili, Čović je istaknuo da je evidentno da nije jer drugačije gledamo na odnose unutar BiH.

“Ne mislim da se išta novo dogodilo do nastavka onih podjela, različitog gledanja na događanja u ratu pa i same zločine koji su se događali.

Što se tiče genocida u Srebrenici, barem kada je u pitanju hrvatska strana, imali smo jasna stajališta oko toga pa i pri svojim odlascima tamo”, kazao je Čović.

Istakao je da se on o Srebrenici odredio odlazeći tamo u različitim ulogama te da se taj događaj ni na koji način ne može osporavati niti mu davati bilo kakvu drugu dimenziju.

Predsjednik HDZ-a BiH, pak, smatra da je rezolucija otvorila neke teme koje su, kako je kazao, već malo bile pod velom prašine.

Upitao se i zašto neko danas pokreće takva pitanja te dodao da su se politički predstavnici Srba iz RS-a i Srbije osjetili pogođenima kao i veći dio srpskog naroda.

“Otvorili smo pitanje nefunkcioniranja Bosne i Hercegovine. Praktično se pokazalo da mi nemamo strategije vanjske politike i da nemamo pravog zakona o vođenju vanjske politike.

Pokazali smo da nemamo dosljednost i da ovisno od toga ko zastupa BiH u nekoj instituciji i ima svoj stav”, kazao je Čović.

Čović smatra da su se “oživjele ratne rane”.

Upitan je li donošenje ove rezolucije način dolaženja do pomirenja, kao što su neki njeni zagovornici govorili, Čović je istaknuo da je evidentno da nije jer drugačije gledamo na odnose unutar BiH.

“Mi bismo što prije trebali izaći iz ovog ambijenta i ne smijemo se dugo zadržati u raspravi o Rezoluciji o Srebrenici“, kazao je Čović TV HB.

Dodao je da je međunarodni sud jasno kazao što se dogodilo u Srebrenici te da što prije treba krenuti u procese koji nisu povezani sa spomenutom temom.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.