Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj šokirao kod Hadžifejzovića: “Zamalo su upropastili Rezoluciju! Oni koji se hvale su najmanje zaslužni”

Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj, gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji. Hadžifejzović: Vaša uloga u cijelom procesu prije glasanja u UN-u minimizirana?

Arnaut: Ovaj proces je trajao preko godinu! Najveću ulogu odigrali oni koji su o tome najmanje govorili! Drago mi je što je Kada Hotić izašla u intervjuu sa velikom istinom!

Najveću štetu su nanijeli oni koji su najviše o tome pričali!

Njemačka je bez pogovora pristala biti kosponzor Rezolucije! Ni u jednom trenutku nije posustala niti odustala ni kada su krenuli pritsici Srbije ni iz EU! Visoki zvaničnik mi je rekao da je čast za Njemačku biti kosponzor ove Rezolucije!

Hadžifejzović: Pravnik ste, svjetski dokazan na slučajevima izjednačavanja krivice. Spašavali ste visoke funkcionere ARBIH koji su hapšeni po svijetu. Ima li Rezolucija pravnu i političku moć koju BIH može iskoristiti?

Hadžifejzović: Vaša uloga u cijelom procesu prije glasanja u UN-u minimizirana?

Arnaut: Ovaj proces je trajao preko godinu! Najveću ulogu odigrali oni koji su o tome najmanje govorili! Drago mi je što je Kada Hotić izašla u intervjuu sa velikom istinom!

Najveću štetu su nanijeli oni koji su najviše o tome pričali! Njemačka je bez pogovora pristala biti kosponzor Rezolucije! Ni u jednom trenutku nije posustala niti odustala ni kada su krenuli pritsici Srbije ni iz EU! Visoki zvaničnik mi je rekao da je čast za Njemačku biti kosponzor ove Rezolucije!

Hadžifejzović: Pravnik ste, svjetski dokazan na slučajevima izjednačavanja krivice. Spašavali ste visoke funkcionere ARBIH koji su hapšeni po svijetu. Ima li Rezolucija pravnu i političku moć koju BIH može iskorsitit?

Arnaut: Rezolucija je afirmacija sudskih presuda! Vrlo jasne su se linije nacrtale u UN-u! Cijeli Zapad sa minornim izuzetkom Mađarske stao na stranu istine i pravde! BIH i svi njeni zvaničnici trebaju izvući pouku sa kojim zemljama graditi strateške odnose?

Glasanje u UN-u je potvrda da je odlazak na noge Orbanu bila strašna greška! Pravna dimenzija jako bitna jer omogućava zvaničnicima BIH i pravosudnim zvaničniucima da žešće insistiraju da Srbija isporuči ratne zločince za sve zločine ne samo za genocid! Bit će nam veoma lakše!

Hadžifejzović: Dodikova najava o razdruživanju naišla na jaku američku reakciju da entiteti nisu vječni! Može li se desiti da ako Dodik nastavi ovako da SAD krene u izmjene poništavanja Dejtona?

Arnaut: Ambasada govori da je Dodik krenuo putem poništavanja Dejtona i da ako nastavi dovodi u pitanje postojanja RS-a kao entiteta! RS Dejtonom postao entitet! Ukoliko Dodik nastavi dovest će do toga da će se unutrašnja struktura promijeniti i to je jasno upozorenje SAD-a!

Hadžifejzović: Poslije glasanja i zatišja očekujete li korak EU, SAD-a u nastavku?

Arnaut: Rezolucija ima obavezujuću vrijednost prema svim članicama UN-a i to edukativnu! Vrlo jasno poziva članice da provedu kampanju učenja, za mjesec dana će se održati u UN-u komemoracija genocida u Srebrenici, MC će učestvovati u tome a i Njemačka će uraditi dosta da u obrazovni program uđe genocid u Srebrenici!

Srbija kritikovala Njemačku zašto se zalagala za Rezoluciju a nema zemlje koja se tako suočila sa prošlošću kao Njemačka! Učenici uče o Holokaustu više puta godišnje, obilaze stratišta! U budućnosti neko će iz Srbije doći i pokloniti se žrtvama genocida u Srebrenici bez fige u džepu! Ova Rezolucija će pomoći u tome”, istao je Arnaut.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.