Američki profesor David Pettigrew otvoreno o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Historijski glas za sjećanje na žrtve i potvrđivanje istine o genocidu

Usvajanje Rezolucije kojom se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. bio je historijski glas za sjećanje na žrtve, potvrđivanje istine o genocidu i otpor poricanju – ocijenio je u razgovoru za Fenu profesor filozofije i studija o holokaustu i genocidu na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa za proučavanje genocida Univerziteta Yale David Pettigrew.

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Sebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je, kako je podvukao, iznimno važan korak ka podizanju svijesti o genocidu i drugim ratnim zločinima u BiH 1992.-1995.

“Herojskim zalaganjem ambasadora Zlatka Lagumdžije, te članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, uz Emira Suljagića i Azira Osmanovića iz Memorijalnog centra Srebrenica, uz hrabre majke Srebrenice Muniru Subašić i Kadu Hotić, kao i nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih naroda, usvajanje Rezolucije UN-a daje najveće moguće međunarodno institucionalno priznanje genocidu u Srebrenici, što će osigurati održavanje komemoracija širom svijeta 11. jula u godinama koje dolaze”,naglašava profesor Pettigrew.

Prisjetio se susreta s ambasadorom BiH pri UN-u Zlatkom Lagumdžijom u New Yorku koji mu je rekao da će zamahom koji daje ova rezolucija istina o genocidu preći “iz sudnice u učionicu”, što znači da će se presude MKSJ-a učiti u učionicama širom svijeta.

Rezolucija UN-a naglašava važnost komemorativnih aktivnosti i edukativnih programa za obrazovanje budućih generacija i sprečavanje ponavljanja zločina. Ovo je jedna od, kako je rekao Pettigrew, najvećih nada Rezolucije, to je svjetionik nade za obrazovanje i prevenciju genocida.

Američki profesor dalje ocjenjuje da je, iako predvidljiva, reakcija Milorada Dodika i Narodne skupštine RS-a na ovu rezoluciju za svaku osudu.

Prijedlog pokretanja “mirnog razdruživanja” od BiH je jasna prijetnja miru i pokazuje da Rs nastavlja svoje podjele iz 1990-ih kako bi postigla etničku homogenost kao dio “Velike Srbije”.

“Takva prijetnja podupire stalne napore Moskve da potkopa stabilnost u regiji i spriječi integraciju u EU. Takve prijetnje zahtijevaju najjači mogući odgovor međunarodne zajednice”, stav je profesora Pettigrewa.

Sada kada se približava 31. maj i obilježavanje “Dana bijelih traka”, smatra da je važno da se solidarišemo s onima koji traže postavljanje spomenika žrtvama u Prijedoru, gdje je utvrđeno da su koncentracioni logori i drugi dokumentovani zločini bili dio plana za uspostavu etnički homogene “Velike Srbije”.

“Dok je preživjelima onemogućeno postavljanje spomen-obilježja, spomen-obilježja zločincima stoje u Prijedoru i ispred lokacije koncentracionog logora Trnopolje.

Dok se sjećamo i odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici, moramo podržati pravo preživjelih na istinu i memorijalizaciju u Prijedoru i drugim mjestima u Rs”, poručio je profesor Pettigrew.

Ocjenjuje također da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici dodatno učvrstilo ulogu BiH kao potpuno angažirane članice zajednice naroda svijeta jer je tako efikasno sarađivala sa širokim spektrom nacija, uključujući susjede u evropskoj zajednici, kako bi postigla ovaj historijski diplomatski zadatak.

Na kraju, snage poricanja, od Ruske Federacije, preko Srbije, do Mađarske, kako je podvukao, nisu uspjele zaustaviti Rezoluciju.

“Konačno, Rezolucija o genocidu u Srebrenici podsjeća nas na važnost ljudske solidarnosti u borbi za istinu i pravdu u vrijeme kada palestinski civili u Gazi proživljavaju tako katastrofalnu ljudsku patnju.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da zahtijevamo prekid vatre i humanitarnu pomoć kako bismo spriječili jednu od najgorih humanitarnih katastrofa našeg vremena”, poručio je za Fenu prof.dr. David Pettigrew.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.