Gordan Grlić Radman tvrdi: Hrvatska je sudjelovala u izradi teksta Rezolucije o Srebrenici i lobirala za usvajanje

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman komentirao je u Stocu hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i promociju knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, poručivši da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH.

Govoreći o Rezoluciji, istaknuo je da hrvatsko stajalište počiva na međunarodnom pravu, podsjetivši pri tom na presudu Međunarodnog suda iz 2007. godine koje je potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

“To je bila zaštićena UN zona. Uz genocid i glorificiranje zločinaca, jednak je zločin poricati istinu i povijesne činjenice. U Rezoluciji se pravno ništa ne mijenja, nijedan narod nije optužen, nego isključivo počinitelji tih zločina.

Na ovaj način su reafirmirana načela UN-a i načela o ljudskim pravima što je poruka budućim naraštajima da zločini nisu ničim opravdani. Učimo buduće generacije da žive u slozi i miru, da poštuju jedni druge te da nitko nema pravo ubiti drugoga”, rekao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Hrvatska bila kosponzor Rezolucije, što znači da je sudjelovala u izradi teksta te da je lobirala za njegovo usvajanje.

Stoga je izrazio čuđenje zbog promocije knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, koja se organizirala dva dana nakon usvajanja Rezolucije.

“Imate promociju knjige gdje se promovira narativ koji iskrivljuje činjenice i povijesnu istinu. Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja Rezolucije.

Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH i aktivno je sudjelovala u održivoj BiH”, podsjetio je Grlić Radman.

Smatra da svako ima pravo objavljivati svoju knjigu, naglasivši da se svaki povijesni događaj treba promatrati kritički, ali znanstveno utemeljeno.

“Ali ako ovdje imate predstavnike jednoga naroda, a nemate drugoga naroda, automatski to aplicira na tezu i poruku da sudionici i autor ove knjige negiraju postojanje druga dva naroda.

Ne znam što je bilo na promociji i što je tko govorio, ali sama činjenica da u promociji knjige imate takva sugestivna pitanja, to Hrvatskoj nije prihvatljivo”, poručio je hrvatski ministar.

Istaknuo je da je BiH jedino održiva kao zemlja dva entiteta, tri konstitutivna, ravnopravna naroda i ostalih građana. Ponovio je i to da pristupni pregovori BiH s Evropskom unijom ne bi bili otvoreni da nije Hrvatske.

Govoreći o trećem mandatu u Vladi Republike Hrvatske i odnosu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je podvukao kako će još više zagovarati potrebu da Hrvati dobiju svoja prava koja im pripadaju, a kako im drugi ne bi birali i nametnuli predstavnika – prenosi Fena.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.