Akademik Mahmutćehajić poručio ministru vanjskih poslova Hrvatske: Dok ne prizna da je bh. država suverena i politički neovisna, Hrvatska neće moći normalizirati odnose unutar sebe

Nakon što je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman nedavno izjavio kako je “neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u Bosni i Hercegovini”, te da “ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine da nije bilo Hrvatske”, reagovao je bosanskohercegovački akademik Rusmir Mahmutćehajić.

“Mnogo je uznemirenih ljudi u ovoj zemlji Vašim tvrdnjama o njihovoj državi. Kažete da su neusporediva djelovanja Srbije i Hrvatske protiv bosanskohercegovačke države.

Iz tog izvodite zaključke da je njen opstanak ovisio o Hrvatskoj te da je i danas moguće reći nešto slično u vezi s njenom budućnošću. Je li to faktički i etički održiva tvrdnja?

Ako bi bilo kako Vi kažete, to bi značilo da nije bilo dogovora Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne; da nije postojala saradnja snaga koje su bile pod vlašću Srbije i snaga pod vlašću Hrvatske u ratu protiv bosanskohercegovačke države; da nisu postojali koncentracijski logori u Dretelju, Gabeli, Stocu, Mostaru i drugdje; da nisu počinjeni najgori zločini protiv muslimana bosanskog naroda i tako dalje”, napisao je Mahmutćehajić obraćajući se hrvatskom ministru vanjskih poslova.

Dodao je i da bi to značilo da su osporive presude Internacionalnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojima je, kako kaže, izvan svake sumnje utvrđeno da je “Republika Hrvatska sudjelovala u ratu protiv bosanskohercegovačke države”.

“Ali otkud Vi u Stocu? Je li to prikrivanje tog što je, prema neosporivim dokazima, učinila Vojska Republike Hrvatske u tome gradu?”, upitao je Mahmutćehajić.

Istaknuo je da je normaliziranje prilika u bosanskohercegovačkoj državi najvažniji interes Republike Hrvatske.

“A to znači da sve dotle dok vladajuće elite Republike Hrvatske ne priznaju i de facto i de iure da je bosanskohercegovačka država suverena, teritorijski nedjeljiva i politički neovisna, Republika Hrvatska neće moći normalizirati ni odnose unutar sebe”, kazao je.

Mahmutćehajić je napisao i da će u tom slučaju Hrvatska biti, vidljivo ili prikriveno, jedan od proksi-vektora ruske politike u ovom geopolitičkom prostoru, što je i obrazložio: “Sadašnja srbijanska politika, koju i simbolički i faktički utjelovljuje predsjednik Srbije, koji se ustrajno predstavlja srpskim predsjednikom, nema i ne bi mogla imati politički značaj bez oslonca na Rusiju.

Milorad Dodik, proksi-vektor iste ruske politike ovdje, izvodi svoju moć iz potčinjenosti Aleksandru Vučiću, odnosno Vladimiru Putinu.

Proksi-vektor Milorada Dodika u bosanskohercegovačkoj političkoj zbilji bio bi obesnažen da s njime interakcijski ne djeluje proksi-vektor Dragana Čovića, dva spomenuta proksi-vektora, Milorada Dodika i Dragana Čovića, rezultantno djeluju protiv konsolidiranja bosanskohercegovačke države prema principima koji omogućuju vladavinu prava.

Ni proksi-vektora Dragana Čovića nema i ne bi mogao imati autonomnu moć bez proksi-vektora vladajućih elita u Republici Hrvatskoj. Ako navedeni vektorski prostor proksi-politika ruske prisutnosti ovdje bude promatran u odnosu na fokus njihove usmjerenosti, jasno je da im je uloga razaranje svih sadržaja državne suverenosti, teritorijske cjelovitosti i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine.”

Kazao je kako je bez dekonstruiranja te politike, bez odgovornosti za to što su navodno hrvatske, a zapravo protivhrvatske, snage činile i danas čine u Bosni, nemoguće govoriti o istini dogođenog i istini mogućeg.

“Da je tako, potvrđuju i Vaše uznemirenje i posezanje za krivotvorenjem očitih de facto i de iure činjenica o bosanskohercegovačkoj državi i njenom daljem ugrožavanju”, dodao je.

Poručio je i da bi za odnose Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine bilo od neizmjerno većeg značaja da je umjesto sponzorstva Hrvatske za Rezoluciju predloženo usvajanje rezolucije o priznanju barem onih zločina za koje postoje presude Internacionalnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, “a u vezi s uključenošću Republike Hrvatske u koordiniranu agresiju”.

“To bi bio etički i politički pothvat suštinske važnosti, prije svega, za Republiku Hrvatsku”, zaključio je Rusmir Mahmutćehajić.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u Stocu je komentirao objavljivanje knjige “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini” u Sarajevu, istaknuvši da je u čuđenju što je nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN-u koju je podržala Hrvatska, u Sarajevu priređena “promocija knjige koja iskrivljuje činjenice i historijsku istinu”, pritom misleći da se ne može izjednačiti uloga Hrvatske i Srbije u ratu u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.