Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut ustvrdio: “BiH nije proglasila pobjedu, a Rezolucija je 2015. tada imala podršku 2/3 većine u Vijeću sigurnosti”

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut na jednostavan način je objasnio zašto su reakcije iz Srbije povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija potpuno promašene. Vlasti u Srbiji pokušavaju umanjiti značaj usvojene Rezolucije stavljanjem glasova protiv (19) i onih koji su bili neutralni (68) u jednu grupu nasuprot glasovima za Rezoluciju (84).

On je dao primjer glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a iz 2015. godine kada je ono glasalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

“Tada je bilo 10 glasova za, 4 suzdržana i 1 protiv. Uprkos takvom omjeru, niko iz Bih nije tada proglasio pobjedu jer je taj jedan glas protiv bila Rusija, koja ima veto, i rezolucija zbog toga nije usvojena”, rekao je Arnaut.

Istakao je da su takva pravila.

“Pravila u Generalnoj skupštini UN-a su drugačija.

Dovoljno je više glasova za od glasova protiv i niko nema veto. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je tu usvojena jer su 84. zemlje glasale za, a samo 19 protiv.

BiH poštuje pravila, Srbija očito ne. Ni u međunarodnim organizacijama, a ni pravila ratovanja”, rekao je Arnaut.

Napomenuo je da države svoje strategije u međunarodnim forumima zasnivaju na pravilima.

VEZANI TEKST: Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj šokirao kod Hadžifejzovića: “Zamalo su upropastili Rezoluciju! Oni koji se hvale su najmanje zaslužni”

“Samo bi Srbija da proglasi pobjedu bez obzira na pravila. Ali međunarodni poredak tako ne funkcioniše- Rezolucija je usvojena. Pomirite se s tim i postupite po njoj”, zaključio je Arnaut.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.