Haški tribunal o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici: Priznanje doprinosa MKSJ-a i Mehanizma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u četvrtak Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovim povodom oglasili su se i predstavnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istaknuvši značaj odluka u sudskim procesima pred Haškim tribunalom da bi se zločini iz Srebrenice predstavili kao genocid.

“Kao neovisne pravosudne institucije, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizam presuđivali su u brojnim predmetima koji se odnose na genocid u Srebrenici 1995. godine s ciljem utvrđivanja individualne odgovornosti optuženih za relevantne događaje.

Sudski zaključci doneseni u tim slučajevima unaprijedili su međunarodno krivično pravo i pomogli uspostaviti nepobitan historijski zapis”, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednice Graciele Gatti Santana, tužitelja Sergea Brammertza i sekretara Abubacarra M. Tambadoua.

Istaknuli su i ulogu ovih sudova u tome da se djela počinjena u Srebrenici predstave kao genocid.

“U tom smislu primjećujemo da rezolucija priznaje doprinos koji su dali MKSJ i Mehanizam u borbi protiv nekažnjivosti i osiguravanju odgovornosti za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, kao i njihovu ulogu i ulogu Međunarodnog suda pravde u utvrđivanju da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju djela genocida”, naglasili su.

Iako se danas ne vode aktivna suđenja ili žalbeni postupci u slučajevima ključnih zločina, nastavljaju, Mehanizam nastavlja pomagati nacionalnim pravosuđima u ostvarivanju pravde za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi.

“Mehanizam također ostaje predan konsolidaciji svog naslijeđa i nasljeđa MKSJ-a i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSJ), prepoznajući njihovu ogromnu vrijednost u borbi protiv fenomena koji izazivaju podjele kao što su poricanje genocida, povijesni revizionizam i veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, dodaje se u saopštenju.

Mehanizam je uspostavilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 22. decembra 2010. godine i ima mandat za obavljanje niza bitnih funkcija koje su prethodno obavljali MKSR i MKSJ.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.