Zlatko Lagumdžija otvoreno o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: “Aleksandar Vučić je uspio da mobilizira veliku energiju. Žao mi je što je igrao za pogrešnu stranu”

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija emotivno je za Dnevnik Nove BH govorio o svim aktivnostima koje su prethodile i izglasavanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Objasnio je zbog čega je tek sada ova Rezolucija predloženo, šta znače suzdržani glasovi u UN, kako je podnosio “udarce” onih koji su se borili protiv, ali i motiv zbog čega je “ušao” u ovu priču.

“Moj najveći motiv ja sve ovo je bio odnos prema žrtvama i ljudima koji su ubijeni na zvjerski način. Meni je pred očima stalno ona slika kada Škorpioni ubijaju s leđa svezane dječake. Jučer je poslana poruka da se to više neće dozvoliti”, rekao je Lagumdžija emotivno.

Pripreme za Rezoluciju u užem krugu

Ambasador BiH pri UN kazao je kako je Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH formirao tim na samom početku čiji je bio član, a činio ga je još jedna broj ljudi.

Prije svega, razgovarali su sa majkama Srebrenice i žrtvama, a potom uključili i Memorijalni centar Srebrenica. Sve se odvijalo u užem krugu kako vidjeli da li bi mogli ovaj projekat uspješno okončati.

Alija Kožljak kao šef Kabineta je vodio korsepondenciju sa ambasadorima te Kabinetom Željka Komšića. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je obaviješten u septembru prošle godine, a obavili su razgovor s reisu-l ulemom Huseinom Kavazovićem.

“Njemačka je ogroman posao uradila s Ruandom kopredsjedavajući grupom od 17 zemlja. Molili smo ih da oni budu jer smo smatrali da su to dvije zemlje koje imaju najveći kredibilitet.

Njemačka zbog njihovog odnosa prema nacizmu i fašizmu koji je harao svijetom pod Hitlerovom palicom i na kraju njihova katarza koju su prošli. I tu je bila Runada jer ima isti ovaj kontekst kao mi – za ubistvo Tutsija u Runadi kao i u Srebrenici jedino je presuđen zločin genocida otkako postoje UN”, rekao je za Novu BH.

Zašto 29 godina nakon genocida u Srebrenici?

Ističe kako su kazali kada su formirali Grupu prijatelja, da ova Rezolucija ne treba njima niti porodicama žrtava jer žrtvama više niko ne može pomoći i samo traže smiraj sovjih najmilijih, već zbog toga da se poašlje poruka da se nikom ne desi ovo što se desilo nama.

“I poruka je upravo to da je svijet shvatio da je Srebrenica simbol jednog zločina koji ne smije nikome da se ponovi u budućnosti, sa sviješću da se može ponoviti bilo kome i bilo gdje, a najamanje možda čak i nama kojima se to desilo. Srebrenica je postala planetarni simbol zločina genocida koji nema veze s brojem ljudi već s namjerom projektom u kojem se radi.

Srebrenica je na Međunarodnom sudu u Hagu presuđena, došlo je do kažnjavanja zločinaca. Svrha je edukacija o borbi protiv negiranja genocida i prevencija genocida. Da se presude iz sudnica prebace u učionice. Ovo je primjer kako se moramo odnositi prema nevinim žrtvama i kažnjavanju zločinaca”, rekao je Lagumdžija.

Na pitanje zašto je ovo urađeno nakon 29 godina, naveo je kako su tek prije dvije godine okonačni svi procesi pred Haškim tribunalom, kao i žalbeni tokovi, a da su na ovom počeli raditi prije godinu dana.

“Da samo ranije razgovarali o ovome rekli bi da prejudiciramo presude. Mnogi duboko griješe kada kažu zašto sada. Pa nismo mi ovo pokrenuli prije sedam dana već prije godinu. Kada smo krenuli, Gaza nije bila ni na vidiku ni ovo što se dešava.

Model je postavljen tako da se radi isključivo o presudama za genocid u sudovima UN-a otkako je UN formiran. Gaza se dešava pred našim očima koaj je stavrnost ali nema još pravnu potvrdu, ali vjerujem da će imati”, rekao je Lagumdžija.

“Oni koji su suzdžrani su ustvari za”

Objasnio je i proces glasanja u Generalnoj skupštini UN.

“Zemlje koje su bile suzdržane su rekle da je nedvojbeno bio genocid u Srebrenici, što potvrđuju presude. Suzdržanost je bila u tome što smatraju da su se trebali uključiti svi, pa čini mi se i oni koji negiraju da se pridruže tome.

Mi smo prolongirali ovo sve za mjesec da bi se uključili i oni koji negiraju, Srbija, ali vijdeli ste Crna Gora se priključila i amndmanima i Crna Gora je napravila Srbiju crnom mrljom na Zapadnom Balkanu. Ovaj model u UN je smišljen da onaj koji je suzdržan je ustvari za, ali ne želi da ulazi u veći sukob između dvije usprotivljene strane.

Da je bilo glasanje 2/3 većina kao što su veslali, ali smo uspjeli da izbjegnemo te teške vode, onda bi glasovi tih neodlučnih bio važniji, ali bi veliki broj njih glasao za”, rekao je Lagumdžija.

Čekajući balkanskog Willyja Brandta

Istakao je kako duboko vjeruje da je ova rezolucija veliki doprinos stablizaciji prilika u regionu i pomirenju na bazi istine i pravde, a ne lažnom pomirenju na pripremanju novih sukoba i straha od genocida..

“Oova rezolucija je kamen temeljac boljeg stanja. Priče o secesiji su gluposti, i budali je jasno da se to neće desiti. A ako bi neko krenuo u to, svjestan je da da bi bio pomnožen s nulom.

Bilo je teško podnijeti te udarce, Vučić je uspio da mobilizira veliku energiju. Žao mi je što je igrao za pogrešnu stranu, očekivao sam da će ipak imati snage, ali vjerujem da će se jednog dana pojaviti neki blakanski Willy Brandt u Srbiji. Srbiji je potrebniji nego nama u BiH, ali potreban je svima nama koji želimo biti dio EU”, rekao je Lagumdžija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.