SKANDALOZNO Provokacije u Prijedoru: Prije obilježavanja Dana bijelih traka slavit će se rođendani Orbana i Mitrovića

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoje Vujanović zabranio je mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka, a skup građana će biti održan na Gradskom trgu.

No, na ovaj tužni dan održat će se još dva skupa od kojih je jedan, najblaže rečeno, skandalozan i sramotan.

Prvi skup je od 8:00 do 9:00 sati povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duhanskog dima.

Drugi skup, onaj skandalozni, je od 10:00 do 11:00 sati u organizaciji Omladinske organizacije “Princip”, a povod je – proslava rođendana predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, kao i proslave pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mnogi smatraju da se radi o čistoj provokaciji na 30. godišnjicu od početka sistemskog čišćenja Prijedora od nesrpskog stanovništva.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Nakon toga su uslijedila mučenja, silovanja, logori i ubistva – javlja Klix.

Treći skup je od 12:00 do 13:00 sati u organizaciji fizičkog lica ispred Građanske inicijative “Jer me se tiče” povodom sjećanja na ranije navedeno – ubijanja nesrpskog stanivništva na području Prijedora.

Sva tri skupa će biti održana na Trgu majora Zorana Karlice.

Policijska uprava Prijedor je, povodom javih skupova u ovom gradu najavljenih za sutra, pozvala građane da tokom njihovog održavanja ne ugrožavaju svoju i sigurnost drugih, te da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu i da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima.

“Pozivamo građane, učesnike javnih okupljanja, organizatore i rukovodioce mirnih okupljanja da, prije svega, kroz mirno i tolerantno ponašanje na skupovima u potpunosti obezbijede sprovođenje samog cilja okupljanja, ali i sprovođenje mjera i ograničenja koja je naložila Policijska uprava Prijedor”, saopšteno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.